Днес в Пирогов ще започне ваксинирането с препарата на Оксфорд/AstraZeneca (Астра Зенека). Сред ваксинираните ще бъде и член на Централната избирателна комисия, уточняват от министерството н здравеопазването.

По-рано днес у нас пристигнаха първите 28 800 дози от ваксината на AstraZeneca (Астра Зенека). Страната ни е поръчала 4 500 000 дози от препарата - най-много от всички ваксини. Предимството му е, че може да се съхранява при температурен режим на обикновен хладилник и не се нуждае от специални фризери, както ваксината на Pfizer / Пфайзер.

Пристигат близо 30 000 дози от ваксината на AstraZeneca днес у нас

Пристигат близо 30 000 дози от ваксината на AstraZeneca днес у нас

Поставянето на ваксините в хладилната камера щяло да бъде заснето

Предвижда се до края на февруари да дойдат 260 000 дози, като през това време ще има още три доставки, каза директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Той обясни, че предстои властите да изпратят указания във връзка с евентуално възрастово ограничение за прилагането на ваксината, след като някои страни обявиха, че няма да я поставят на хора над определена възраст, уточнява БНР

"Все още в целия ЕС тече дискусия по тази тема. Ние сме в постоянна връзка както с ЕК, така и с колегите от останалите агенции, така че в следващата седмица вече ще има по-категорични, по-ясни указания, тъй като анализираме не само информацията от ЕС, но и от Великобритания, тъй като там стартира ваксинирането преди ЕС и има натрупани данни. В следващите дни ще има инструкции и от наша страна", каза Богдан Кирилов.

Втората доза се поставя между 4 и 12 седмици след първата. Листовката и кратката характеристика за продукта са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Ваксината на AstraZeneca/Oxford действа срещу британския щам

Ваксината на AstraZeneca/Oxford действа срещу британския щам

Мутацията, установена за първи път в Кент, Южна Англия, се разпространява по-лесно

По време на последния брифинг на Националния оперативен щаб, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов уточни, че според кратката характеристика на продукта, тя не е забранена за използване при лица над 55 години, а няма достатъчно данни за направени изследвания в тази възрастова група. Когато започне ваксинацията с продукта на AstraZeneca ведомството ще излезе с указания и не смята за необходимо да забранява прилагането ѝ при хора над 55 години. След приключването на няколко клинични проучвания, които се провеждат в момента, се очаква информацията за ваксината да бъде обогатена.