Ваксината на AstraZeneca/Oxford има подобна ефективност срещу британския щам на коронавируса като при предишните варианти, обявиха от Оксфордския университет, цитирани от "Ройтерс".

Мутацията, установена за първи път в Кент, Южна Англия, се разпространява по-лесно, което принуди много държави да ограничат пътуването до Великобритания. Също доведе до увеличение на случаите на коронавирус, което принуди въвеждане на нова национална блокада в Англия през миналия месец.

AstraZeneca/Oxford комбинира ваксини с руските разработчици на Sputnik V

AstraZeneca/Oxford комбинира ваксини с руските разработчици на Sputnik V

Обединени усилия за борба с пандемията и съвместно производство

До момента на Острова над 10 милиона души са получили първата доза от ваксините на AstraZeneca и Pfizer. Великобритания вярва, че ваксините са ефективни срещу циркулиращите мутации на Острова.

"Данните от нашите изпитания на ваксината ChAdOx1 във Великобритания показват, че ваксината не само предпазва от оригиналния пандемичен вирус, но също защитава и срещу новия вариант, B.1.1.7, който увеличи случаите във Великобритания в края на 2020 г.", обяви Андрю Полард, който ръководи проучването.

Швейцария изненадващо отказа да одобри ваксината на AstraZeneca

Швейцария изненадващо отказа да одобри ваксината на AstraZeneca

Настоява за повече информация относно ваксината

Сара Гилбърт, един от разработчиците на ваксината, коментира, че ваксината е ефективна срещу британския вариант, но може да се наложи да се адаптира за бъдеща мутация.

По-рано тази седмица бе съобщено, че една доза от ваксината на Oxford/AstraZeneca осигурява защита срещу коронавируса за най-малко три месеца и намалява разпространението му с 2/3. Новото проучване изглежда поддържа решението на Обединеното кралство да отложи поставянето на втората доза.