"Зелените коридори" отварят вратата по-скоро към младите, към активните хора да се ваксинират. Възрастните са изоставени в тази ситуация. Това заяви пред БНР председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Според него първо трябва да се защитят най-уязвимите - възрастните и хронично болните и все още може да се преосмисли този процес. Кацаров не подкрепя въвеждането на ваксинационни паспорти.

"Тезата за ваксинационните паспорти е теза, че проблемът със затворените граници, с мерките за ограничения ще продължи много дълго време. Ако очакваме до лятото, както ЕС е заложил цел до лятото да ваксинира 70% от населението и да премахне всички ограничения, няма смисъл за два-три месеца да правиш паспорти", коментира д-р Кацаров.

Право на гражданите е да не се ваксинират, не може да ги накарате насила да се ваксинират - това си е техният живот, могат да правят с него, каквото си искат, допълни председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

В Литва жители в старчески дом се разболяха от COVID-19 след ваксинация

В Литва жители в старчески дом се разболяха от COVID-19 след ваксинация

Нови въпроси около ваксините

Според Кацаров по-работещ механизъм за стимулиране на хората да се ваксинират би бил отпадането на ограниченията за носене на маски на ваксинираните и преболедувалите.

"Няма смисъл. След като си ваксиниран, защо продължаваш да носиш маски? Защо продължават да важат ограниченията за теб? Това би помогнало повече на този процес", запита Кацаров. Той е категоричен, че българите не са антиваксъри и огромна част от населението уважава и подкрепя процеса на ваксинация.

Относно неяснотата могат ли ваксинираните да пренасят коронавируса Стойчо Кацаров поясни, че ако не можеш да се заразиш, не можеш да бъдеш и преносител на вируса.

С ваксинирането не намалявал шансът от пренасяне на COVID-19

С ваксинирането не намалявал шансът от пренасяне на COVID-19

Това мнение изрази имунологът проф. Сорен Хайрабедян

"Вирусът не може да живее извън човешката клетка. За да не може да се заразите, това означава, че имунната система го ликвидира. След като го ликвидира, няма как да сте преносител", категоричен е той.

Кризата не е основание да се отлагат реформи, а да се направят незабавно, заяви той и припомни, че здравната ни система не беше в добро състояние и преди пандемията. Според него това е една от причините за лошите резултати от коронакризата, смята той.

Не сме си научили урока от тази пандемия и не сме направили изводите, за подобряване на здравната система, категоричен е д-р Кацаров.

Великобритания не изключва ежегодно ваксиниране срещу COVID-19

Великобритания не изключва ежегодно ваксиниране срещу COVID-19

Великобритания бърза да ваксинира населението заради разпространението на нови щамове

Според Стойчо Кацаров най-сериозният проблем е невъзможността на здравната система да се адаптира към променената ситуация заради свръхрегулация. Постепенно тя е станала централно администрирана и бюджетно финансирана система. Целта е била усвояването на средствата, не толкова към лечението на болните.

Личните лекари зоват да се намали бумащината при ваксинирането

Личните лекари зоват да се намали бумащината при ваксинирането

Д-р Георги Миндов заяви, че сега се налага отразяването на ваксината на 5 места, което забавя процеса

Картините на пациенти, които не могат да бъдат приети в болница Кацаров тълкува като "най-ярък израз на тази невъзможност на здравната система да реагира", докато половината от леглата в лечебните заведения са били незаети.

С приемането на националната здравна карта се е ограничила до минимум възможността за разкриване на нови лечебни заведения и на нови структури в съществуващите, посочи д-р Стойчо Кацаров.