Допълнителна доза ваксина срещу коронавируса и след това ежегодни ваксинации е много вероятен сценарий. Това заяви британският министър за разпределението на ваксините срещу COVID-19 Надим Захави, цитиран от "Ройтерс".

Великобритания бърза да ваксинира населението заради разпространението на нови щамове на коронавируса, които могат да намалят ефективността на ваксините.

Властите вече са ваксинирали 11,5 милиона британци с една доза и са на път да изпълнят целта си да ваксинират всички от най-уязвимите групи до средата на февруари.

Учените са притеснени най-вече от мутациите на коронавируса, засечени във Великобритания, ЮАР и Бразилия, тъй като изглежда са по-вирулентни.

Испания ваксинира с AstraZeneca хора до 55 години

Испания ваксинира с AstraZeneca хора до 55 години

Поради липса на достатъчно информация за действието на ваксината

Забелязваме, че е много вероятно да стане ежегодно или допълнителна доза през есента и след това ежегодна ваксинация, както го правим с противогрипните ваксини заради разпространението на щамове на вируса по света, коментира британският министър пред Би Би Си.

AstraZeneca обяви в събота, че ваксината й, разработената в сътрудничество с Оксфордския университет, изглежда осигурява ограничена защита срещу щама от ЮАР. Компанията основава констатацията си на предварителни данни от проучване.

Успешната имунизационна кампания във Великобритания предизвика дебат правителството кога да започне да разхлабва мерките на фона на планове за отваряне на училищата в Англия през март.

Ваксината на AstraZeneca/Oxford действа срещу британския щам

Ваксината на AstraZeneca/Oxford действа срещу британския щам

Мутацията, установена за първи път в Кент, Южна Англия, се разпространява по-лесно

Захави съобщи още, че не се очаква Великобритания да издава имунизационни паспорти.