Няма достатъчно ваксини и за съжаление това, което трябваше да дойде през февруари, не дойде. За това призна директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред журналисти. Коментарът си той направи, след като участва в традиционния молебен пред Докторския паметник в София по повод загиналите медици в Руско-турската освободителна война.

Той се надява, че през март месец ще има допълнителни доставки. Общото заявено количество ваксини е около 550 000 дози. Нищо няма да ни попречи да продължим след това, но сега приоритетни са избирателните комисии, подчерта лекарят.

Балтов обясни, че "зелени коридори" в момента няма, защото от днес стартира масовата ваксинация на секционните и районните избирателни комисии. Направени са списъци, които се дават от РЗИ на големите болници, а идеята е максимално бързо до 10 март всички, които желаят от избирателните комисии, да бъдат ваксинирани с първа доза. След 21 дни ще бъде поставена втората доза на избирателните комисии и за 4 април се очаква да бъдат абсолютно покрити с две дози ваксини.

В момента, в който премине първата фаза на ваксинация на комисиите, тогава отново ще бъдат отворени "зелените коридори", увери проф. Балтов.

Променят ваксинационния план заради членовете на избирателните комисии

Променят ваксинационния план заради членовете на избирателните комисии

Над 80 000 души изборна администрация ще могат да се ваксинират в настоящата фаза

Председателят на Българския червен кръст (БЧК) академик Христо Григоров призова хората да се информират от точни информационни източници за масовата ваксинация срещу COVID-19. Пред News.bg Григоров обясни, че медиците първо трябва да са наследили от родителите си ценностната система, да бъдат добри, да обичат хората, да са готови всяка една минута да се жертват и да поддават ръка.

"За да бъдеш медик в днешно време, се изисква една голяма смелост", категоричен бе той.

Академик Христо Григоров определи медиците на първа линия в борбата срещу COVID-19 като изключителни професионалисти, които заслужават най-голямо уважение. Той изрази задоволството си, че обществото засвидетелствало уважението си към лекарите, медицинските сестри, санитарите и всички служители, които са в болници.

"В момента живеем доста тежко, доста объркано, има разнопосочни мнения отвсякъде и затова аз използвам възможността да призова хората преди да вземат решение да се имунизират, да се информират от точни източници, а не отвсякъде", призова академик Христо Григоров.

Коментарът си той направи, след като взе участие в традиционния молебен по почитане на медиците, загинали в Руско-турската война.