"Ние сякаш сме свършили с пандемията, тя си е заминала. Такова е отношението на хората и не знам кой им внушава, че всичко е преминало. На това отношение е удивен министър-председателят Бойко Борисов, който чу доклада на здравния министър Костадин Ангелов за развитието на пандемията.

Борисов изтъкна, че въпреки че у нас няма строги ограничения и на практика всичко работи, но хората трябва да бъдат внимателни. Премиерът подчерта, че в момента е третата вълна на пандемията. Той настоя гражданите да са отговорни и да спазват противоепидемичните мерки.

За последната седмица броят на излекуваните е двойно по-малък от броя на потвърдените случаи в сравнение с предходната седмица, където броят на излекуваните беше три пъти по-малък. Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

По негови думи това е положителна тенденция, която се отчита за реално справяне с пандемичната ситуация.

Ангелов съобщи, че на национална база заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 48%, а интензивните легла в страната са заети на 57%.

Той увери и че е създадена организация за увеличаване на процента на леглата по всички лечебни заведения, където е необходимо. Според него към момента епидемията е под контрол.

При третата вълна на COVID-19 Борисов разчита на усещането на свобода на българите

При третата вълна на COVID-19 Борисов разчита на усещането на свобода на българите

Увеличават болничните легла на национална база

Здравният министър уточни, че през следващата седмица страната ни очаква да получи още ваксини. Той изрази надежда, че производителите ще изпълнят подписаните договори, за да може да изпълняваме фазите по Националния план за ваксиниране срещу коронавирус.

По думите на Борисов всички ваксини, които пристигат в страната, веднага се използват. Борисов посочи, че в страната се допускат само ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, тъй като за другите той не искал да носи отговорност. Той увери, че Агенцията извършва изключително прецизна дейност и ваксините, разрешени от нея, са преминали всички необходими проби и тестове.

Борисов: Март е критичен, не забравяйте - пандемията върлува
Обновена

Борисов: Март е критичен, не забравяйте - пандемията върлува

Той подчерта, че след изборите най-важното е да се създаде стабилна държава