За одобрение за прилагане на ваксини в България ще се разчита на оценката на Европейската агенция по лекарства (ЕМА). Това става ясно от коментара на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов по време на работно съвещание тази сутрин при премиера Бойко Борисов.

"Нашето национално законодателство не ни позволява българската агенция по лекарствата да извърши такава оценка, тъй като регламентът е задължителен и трябва да попадне в оценката на Европейската агенция по лекарствата."

Обяснението на Богдан Кирилов е в контекста на настояването от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова от миналата седмица България по примера на други европейски страни да започне преговори с Русия и Китай за внос на ваксини и заради провала на доставките по сключените договори от ЕК.

Кирилов подчерта, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и съгласно него оценката за всеки нов лекарствен продукт следва да се извършва от Европейската агенция по лекарства.

"На този етап България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, различна от тези, които са разрешени за употреба".

Богдан Кирилов подчерта, че страната ни има пълната готовност, след като приключи оценката на европейската агенция, в България да бъдат създадени условия за бързото прилагане на ваксините, които в бъдеще ще бъдат одобрени.

Молим се за ваксини, а не преговаряме с Русия и Китай, възмутена Нинова

Молим се за ваксини, а не преговаряме с Русия и Китай, възмутена Нинова

Както са започнали редица европейски лидери

След призива на Нинова от парламентарната трибуна да започнем процедура за внос на руската ваксина "Спутник V" стана ясно, че страната ни води преговори с Франция, Гърция и Германия да ни предоставят на заем ваксини на "АстраЗенека", които са залежали при тях заради ограничението да не се прилагат на възрастни хора, както и заради нежеланието на част от населението им да се довери на тази ваксина.

"Дейли експрес": ЕС е разтърсен от бунта за ваксините

"Дейли експрес": ЕС е разтърсен от бунта за ваксините

Австрия, Дания, Полша и Словакия се отказват от Брюксел