На този етап не се предвижда личните лекари да бъдат включени в новата система за записване за ваксинация. Причината е спецификата им на работа и собствените графици, които включват прегледи на различни категории лица по различни профили. Това обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева пред Нова телевизия за новата електронна система.

Идеята на системата е да планираме нашето време, но и да планираме доставката на ваксините и там, където хората са заявили желание да се ваксинират, извън тези, които ще се ваксинират при общопрактикуващите лекари, обясни Начева.

Преценката за това какъв вид ваксина да бъде поставена освен желанието на всеки един от нас е и медицинска, преди всичко на лекаря, който на база показанията и противопоказанията трябва да даде съвет и да реши след прегледа какъв вид ваксина да бъде поставена, посочи тя. От думите й се разбра, че на място може лекарят да промени желанието и да препоръча друг тип ваксина.

Пуснаха системата за ваксинация, записването от 11-и март

Пуснаха системата за ваксинация, записването от 11-и март

След записване на час за първа доза пациентът ще получи автоматично дата за втората

Ние можем да бъдем посъветвани от лекаря, който поставя ваксината, да получим друг вид ваксина или да си запишем друг час тогава, когато бъде налична ваксината, която настояваме да получим, каза още Жени Начева.

Припомняме, вчера здравният министър Ангелов представи новата система за записване на час за ваксинация срещу коронавирус, която започна да работи същия ден, но с часове от 11 март. До 25-и март ще може да се запази час за първа игла на имунизация от трите вида ваксини, внесени досега - "Астра зенека", "Пфайзер", "Модерна". 

Още същия ден системата започна да дава дефекти, което тази сутрин от "Информационно обслужване" обясниха с хакерски атаки и опити да бъдат откраднати личните данни на записалите се граждани.