Европейската агенция по лекарствата е направила извънреден задълбочен анализ на партидата ABV5300 на ваксините за "АстраЗенека", за която вчера имаше информация, че се проверява заради смъртен случай в Австрия и която също е доставена в България.

"Няма доказателства за причинно-следствена връзка и не се препоръчва държавите да блокират тази партида, доставена до 17 държави, сред тях и България. Ние сме получили 31 200 дози на 1 декември, като са приложени всички до една", обясни директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той добави, че засега няма информация за странични ефекти освен грипоподобни симптоми, температура.

Европейската агенция на този етап не препоръчва блокиране и установява дали има причинно-следствена връзка, категоричен е Кирилов.

Относно останалите ваксини той каза, че днес се чака решение за ваксината на "Янсен", но няма срокове за доставка, вероятно ще е април. Продължава и оценката на руската ваксина.

България сред страните, получили съмнителната партида ваксини на AstraZeneca

България сред страните, получили съмнителната партида ваксини на AstraZeneca

Австрия разследва смъртен случай и други сигнали за тежки странични реакции

31 200 дози се очакват утре от ваксината на "Астра Зенека", с 3 400 дози повече, в понеделник ще има доставка на "Пфайзер", в средата на седмицата 33 000 дози от "Модерна", 36 000 дози в края на следващата седмица се очакват от "АстраЗенека"

Положителната новина от вчера е, че ЕК се договори с "Пфайзер" за 4 млн. допълнителни дози, които да са осигурени за две седмици в ЕС, през април ще се увеличи количеството за България - около 250 000 дози, от "Модерна" ще има над 80 000 дози, от оксфордската ваксина засега няма информация", обясни Богдан Кирилов.

От своя страна здравният министър Костадин Ангелов отхвърли обвиненията, че у нас се ваксинира само с ваксината на "АстраЗенека" и бе категоричен, че "се ваксинира с това, "което се доставя". Той се е ваксинирал в "Пфайзер", но неговото семейство ще се ваксинира с "АстраЗенека".

Австрия спря имунизирането с ваксината на AstraZeneca след смъртен случай

Австрия спря имунизирането с ваксината на AstraZeneca след смъртен случай

49-годишна жена е починала в резултат на тежки нарушения на кръвосъсирването

Има фатален изход след поставяне на ваксина и в България стана ясно на брифинга. Няма обаче как да кажем, че това е от ваксината, коментира здравният министър Костадин Ангелов.

По думите, тази партида не е спряна, но единственото, от което се води властта е науката, а "тази партида е миналата всички условия за безопасност". "Няма опасност за здравето на хората, тази партида може да се прилага", категоричен бе още здравният министър.

На въпроса как вървят фазите на ваксинационния план, Ангелов коментира, че фазите се спазват, но препоръча: "Да се питат фирмите за ваксини защо не си спазват договорките за доставки."