Редим се за ваксини като за банани по времето на социализма. Това е за трети път, луди станахме! Емоционалната реакция е на Георги Миндов, председател на организацията на общопрактикуващите лекари в София.

В студиото на БТВ той каза, че вчера е отишъл да вземе ваксини със списък от 400, преобладаващо възрастни хора със заболявания, и просто са му отказали, без да му посочат основание за това и въпреки че е поискал заповед, такава не е получил. Всички пациенти в списъка му са се записали януари месец, а до този момент от неговата практика вече 4 души са починали.

Припомняме, че и преди две седмици, когато джипитата отново се редяха на опашки и не получаваха заявените ваксини шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев беше убеден, че логистични проблеми няма

Започва ваксинацията на записалите се чрез е-системата - без право на избор, с "Астра зенека"

Започва ваксинацията на записалите се чрез е-системата - без право на избор, с "Астра зенека"

Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева

Всеки ден при нас струва човешки животи, възкликна Георги Миндов. Той призова действително да се спазват приоритетните фази - не е коректно, но не е рационално да се пускат зелени коридори, при положение, че личните лекари чакат за ваксини, а именно при тях са възрастните хора, които са най-рискови. Нашите пациенти пълнят болниците и статистиката с жертвите, а не младите хора, които се редят на зелените коридори, обясни Миндов.

Освен това Миндов е възмутен и от условията, в които се поставят лекарите, тъй като не са получили никаква логистична подкрепа, а напротив - сблъскани са тотален административен хаос.

Личните лекари искат ваксини

Личните лекари искат ваксини

Препаратите се раздавали предимно на ваксинационните центрове

Иначе в цяла Европа има недостиг на ваксини и Миндов познава българи, които от европейски страни идват да се ваксинират тук, но разпределението при недостиг трябва да е друго. Това обаче, което се случва в РЗИ-та при разпределение и на личните ваксини, Миндов възприема с обида.

Много лични лекари са готови вече да се откажат да участват във фазите на ваксинация. Георги Миндов разубеждава свои колеги да не го правят.

Иначе по въпроса за спряната партида на "Астра Зенека" заради смъртен случай в Австрия, Миндов призова за спокойствие и разум - все още не са проследени причините, няма окончателна диагноза и изводи. При всеки един лекарствен продукт, има странични ефекти. На този етап при аденовирусната ваксина се наблюдават повече такива при по-млади хора, доколкото възрастните не реагират.

България сред страните, получили съмнителната партида ваксини на AstraZeneca

България сред страните, получили съмнителната партида ваксини на AstraZeneca

Австрия разследва смъртен случай и други сигнали за тежки странични реакции