Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител AstraZeneca (АстраЗенека). Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов. Заповедта е издадена днес, 12 март.

Заповедта е във връзка с получена информация, че между 8-12 март т. г. са настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината. Започнала е и проверка на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

Бойко Борисов спира ваксинирането с "Астра Зенека"

Бойко Борисов спира ваксинирането с "Астра Зенека"

Изчакваме писменото становище на ЕМА

Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и "БулБио - НЦЗПБ" чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички медици, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ, се казва в заповедта на Богдан Кирилов.

Богдан Кирилов: Няма доказан смъртен случай след и заради ваксина у нас

Богдан Кирилов: Няма доказан смъртен случай след и заради ваксина у нас

Около 840 са съобщенията за нежелани лекарствени реакции при поставяне на ваксините

Минути след това съобщение здравният министър Костадин Ангелов обяви на пресконференция в Пловдив, че е починала жена на 57 години. След имунизация с ваксината "АстраЗенека" в 12 часа вчера, тя е получала остър задух в 3 часа тази нощ и е починала. Жената има доста придружаващи заболявания и сърдечна операция - байпас. Няма образуване на тромби, категоричен бе Ангелов. Жената е ваксинирана, но не със спряната партида на ваксината "АстраЗенека".

Починалата е била с наднормено тегло. Тя е от село Йоаким Груево. Преди имунизацията е прегледана от кардиолог, който е преценил, че няма причина да не се ваксинира

Работната диагноза на починалата пациентка е остра сърдечна недостатъчност, тежък белодробен оток на фона на тежка атеросклероза. Съдовете й са били запушени на 100 %. Не може категорично да се отхвърли или да се приеме пряка връзка между ваксинацията и смъртта, каза лекар. Продължават изследванията, допуска се жената е била асимптоматично болна, каза патоанатомът д-р Павел Тимонов.

„АстраЗенека“: Сигналите за странични ефекти не водят към какъвто и да било смъртен случай

„АстраЗенека“: Сигналите за странични ефекти не водят към какъвто и да било смъртен случай

Профилът на безопасност на ваксината бил широко проучен

По думите на министър Ангелов няма доказана връзка между смъртта и ваксинацията. Предполагам, че такава причинно-следствена връзка няма да бъде намерена, каза той.

Ангелов призова записаните в системата за ваксинация да имат търпение, че ще бъдат известени. Решението за временно спиране на ваксината АстраЗенека цели превенция - да предпази българите докато нещата бъдат изяснени. Нежеланите реакции са около 3 на 1000, те са обичайни за ваксиниране, обясни Ангелов.

"Искам да стане ясно на всички, че това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, че след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медици, продължаваме с ваксинацията на "АстраЗенека", каза Ангелов.

СЗО: Няма причина да се спира ваксината на AstraZeneca

СЗО: Няма причина да се спира ваксината на AstraZeneca

Германия ще продължи да я прилага

Той призова всички граждани да бъдат спокойни. Всеки един момент, в който получим информация, я представяме. Не искам да връщам времето назад, където информацията се криеше, допълни Костадин Ангелов.

По думите му в страната днес са пристигнали 80 000 ваксини от "Астра Зенека", които ще бъдат складирани в складовете на "Бул Био". Ваксинацията с тях ще продължи след решение на Изпълнителната агенция по лекарствата. Имунизацията ще продължи с ваксините на Пфайзер и Модерна. 3,9 млн. дози от "Пфайзер" са поръчани, пристигнали са 193 000. От "Модерна" са поръчани 1 млн. дози, пристигнало е по-малко количество.

Само ИАЛ може да блокира лекарства, премиерът създавал хаос

Само ИАЛ може да блокира лекарства, премиерът създавал хаос

Мнението е на д-р Стойчо Кацаров

В момента ще се продължи ваксинацията по фазите от ваксинационния план. Когато ваксинираме всички по 4-те фази на плана, ще отворим за свободна ваксинация. До 21-ви ден преди изборите спираме да чакаме членовете на Секционните избирателни комисии и започваме да ваксинираме всички с наличните ваксини, уточни здравният министър.

По-рано държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че над 90% от ваксината на "АстраЗенека" в България вече е приложена и едно решение за блокирането й в България би имало само психологически ефект.

Вирусът няма работно време, но ресторантите трябва да имат, убеден Кунчев

Вирусът няма работно време, но ресторантите трябва да имат, убеден Кунчев

Трябва да издържим следващите 2 седмици, до края на март

На телефоните на "Астра Зенека" в раздела COVID-19 Vaccine AstraZeneca отговаря телефонен секретар. Първото изречение е, ако имате нужда от спешна медицинска помощ, затворете телефона и се обадете на Спешна помощ.

След това любезен мъжки глас уверява, че компанията "ще обработи вашето запитване и/или нежелано медицинско събитие... Изискайте да Ви бъдат изпратени по мейл или чрез пощенска услуга, отговорите". В почти едноминутния запис на телефонния секретар на два пъти се казва "ако възнамерявате да докладвате нежелано събитие", но дори да се изчака отговор от компанията доста над пет минути, се оказва, че "всички наши агенти са заети".

След неколкократно обаждане ни препратиха към Маркетинговия отдел.