60-годишна жена от Дания, която почина вследствие образуване на кръвен съсирек след имунизиране с ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca, е имала "изключително необичайни" симптоми, съобщиха от Датската агенция по лекарствата, предаде "Ройтерс".

Жената е имала понижен брой тромбоцити и съсиреци в малки и големи кръвоносни съдове, а също така и кървене, поясняват от агенцията.

Защо някои държави спряха ваксината на AstraZeneca?

Защо някои държави спряха ваксината на AstraZeneca?

Имунизационната програма с ваксината на AstraZeneca продължава в други държави

Няколко подобни случая са установени в Норвегия и в базата данни на Европейската агенция по лекарствата за страничните реакции, подчертават от Датската агенция по лекарствата.

"Необичаен ход на заболяването, свързан със смъртния случай, който накара Датската агенция по лекарствата да действа", се казва в съобщение на агенцията.

Норвегия обяви в събота, че трима души, на възраст под 50 г, които са получили от ваксината на AstraZeneca, са приети в болница с кръвоизлив, кръвни съсиреци и понижен брой тромбоцити, които са определени като "необичайни симптоми" от здравните власти.

И за Чехия AstraZeneca оряза доставките

И за Чехия AstraZeneca оряза доставките

Нова криза с ваксините

Дания, Норвегия и Исландия обявиха миналата седмица, че ще спрат прилагането на ваксината.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че няма индикации случаите да са причинени от ваксината, което бе повторено и от Световната здравна организация.

От AstraZeneca заявиха, че проверената от тях информация за безопасността на ваксината показва, че няма доказателства за увеличен риск от образуване на кръвни съсиреци.