Няколко европейски държави, включително Норвегия, Дания, Нидерландия и Ирландия, временно спряха използването на ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca заради съмнения за дълбоки венозни тромбози, белодробен емболизъм и тромбози (кръвни съсиреци). Италия, Австрия, Естония, Люксембург и Литва спряха определена партида от ваксината - 1 милион дози, изпратени на 17 държави.

Имунизационната програма с ваксината на AstraZeneca продължава в други държави, включително Великобритания и Франция. Обединеното кралство насърчава хората да продължат да се ваксинират.

AstraZeneca: Ваксината ни е безопасна

AstraZeneca: Ваксината ни е безопасна

Изнесени са данни от ЕС и Великобритания

Според британско-шведската компания регистрирани са 15 случая на дълбоки венозни тромбози и 22 случая на белодробен емболизъм сред повече от 17 милиона ваксинирани в ЕС и Великобритания, пише "Гардиън".

Какво е дълбоко венозни тромбози и белодробен емболизъм?

Понякога могат да се образува тромбоза (съсиреци) в артериите, често на краката заради намалено кръвообращение. Когато тези съсиреци се образуват, дали в долната част на краката, ръцете или на други места, това състояние е известно като дълбока венозна тромбоза.

Най-честото усложнение вследствие на дълбока венозна тромбоза е белодробната емболия, когато тромб или част от тромб се откъсне и стигне до белите дробове.

Нидерландия спира ваксината на AstraZeneca

Нидерландия спира ваксината на AstraZeneca

Мораториум до до 28 март включително

Това е сериозно и потенциално животозастрашаващо състояние, защото засяга нивата на кислород в белите дробове и може да причини увреждания на белия дроб. Симптомите могат да включва болки в гърдите, задух, кашлица и замаяност.

Най-добрият начин за предотвратяване образуването на съсиреци е да се поддържа здравословно телосложение, да се поддържа физическа активност, добра хидратация, да се избягва тютюнопушене и дълго застояване.

Ваксината на AstraZeneca причинява ли тези проблеми?

В съобщение от компанията отбелязват, че процентът на случаите на дълбоки венозни тромбози и белодробен емболизъм сред милиони ваксинирани е "много по-нисък от очакваното да се случи естествено в общата популация с такъв размер и е подобно като при други лицензирани ваксини срещу COVID-19".

И за Чехия AstraZeneca оряза доставките

И за Чехия AstraZeneca оряза доставките

Нова криза с ваксините

От компанията поясняват, че естеството на пандемията е довело до увеличаване вниманието към отделни случаи и те са отишли отвъд стандартните практики за следене безопасността на разрешени медикаменти, за да се гарантира обществената безопасност.

По отношение на качеството, от AstraZeneca казват, че няма потвърдени проблеми, свързани с доставените партиди в Европа и останалата част от света. В допълнение компанията провежда тестове, а отделно европейските здравни органи правят проверка.

До момента тестовете не могат да свържат пряко случаите с ваксината.

Италианският регион Пиемонт временно спира ваксинацията с AstraZeneca

Италианският регион Пиемонт временно спира ваксинацията с AstraZeneca

Проверяват причини за смъртта на ваксиниран учител от град Биела

Какво казват учени и експерти?

Според специалистите държавите, спрели използването на ваксината, са взели решението като "предпазна мярка". Но те подчертават, че кръвни съсиреци се срещат сред хората изключително често. Например, Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ регистрират 60-100 000 смъртни случая на година от белодробна емболия. Те се срещат най-често при възрастните и хора с хронични заболявания.

Експертите припомнят, че повече от 2,5 милиона са жертвите на коронавируса и всеки ден умират по 8000-10 000 души по света. Над 320 милиона души по света вече ваксинираните.

Клиничните изпитания на ваксините преди да бъдат одобрени не са установили увеличени рискове след прилагането им.

Трима здравни работници в болница в Норвегия след имунизиране с AstraZeneca

Трима здравни работници в болница в Норвегия след имунизиране с AstraZeneca

Случаите се проучват, като препаратът вече е спрян от употреба