Трима здравни работници в Норвегия, които наскоро са получили ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19, са били приети в болница след неочаквани странични ефекти, предаде "Ройтерс". Те са лекуват от кървене, кръвни съсиреци и ниски нива тромбоцити, съобщиха норвежките здравни власти в събота. Тримата медици са на възраст под 50 години. 

Италия и Норвегия също преустановиха използването на проблемната партида на AstraZeneca

Италия и Норвегия също преустановиха използването на проблемната партида на AstraZeneca

След като Дания стори същото по-рано днес

Норвегия спря разпространението на ваксината AstraZeneca в четвъртък след подобен ход на редица държави, сред които и България. Страните разследват смъртни случаи и приети е болница скоро след ваксиниране с препарата.

"Не знаем дали случаите са свързани с ваксината", каза Сигурд Хортемо, старши лекар в Норвежката агенция по лекарствата, по време на пресконференция, проведена съвместно с Норвежкия институт за обществено здраве. Европейският регулаторен орган по лекарствата, Европейската агенция по лекарствата (EMA), ще разследва трите инцидента, каза Хортемо. Ние приемаме това много сериозно", каза той и добави, че властите са получили уведомление за случаите в събота.

AstraZeneca заяви, че анализ на данните за безопасността, обхващащи съобщени случаи от над 17 милиона приложени дози ваксина, не показва доказателства за повишен риск. В същото време обаче, компанията намали доставките, като обяви за причина производствени затруднения.

AstraZeneca реже доставките на COVID ваксината, оправда се с проиводствени трудности

AstraZeneca реже доставките на COVID ваксината, оправда се с проиводствени трудности

След като имунизацията бе спряна заради проблемни партиди

EMA заяви в четвъртък, че ползите от ваксината надвишават рисковете и че тя може да продължи да се прилага. Европа се бори да ускори пускането на ваксини след забавяне на доставките от Pfizer и AstraZeneca, въпреки че новите случаи са скочили в някои страни.