Фармацевтичната компания AstraZeneca обяви в събота допълнителни съкращения на доставките на своята ваксина срещу COVID-19 за Европейския съюз (ЕС). Причината, която е посочена, е ограничения за износ, предаде АФП. "AstraZeneca със съжаление обявява намаляване на доставките на ваксината COVID-19 за Европейския съюз, въпреки че неуморно работи за ускоряването им," се казва в изявлението на говорител на компанията. Изправена пред производствени трудности, групата беше решила да използва производствените си обекти извън ЕС, за да извършва доставки за Блока, но ограниченията за износ ще намалят доставките през първото тримесечие и вероятно през второто, добави той.

Компанията иска да достави общо 100 милиона дози през първата половина на годината - 30 милиона през първото тримесечие и 70 милиона през втората. Европейската комисия (ЕК), която договори договори за ваксини от името на своите 27 държави-членки, вече беше критикувана за бавни доставки в Европа.

Британско-шведската фармацевтична компания по-рано тази седмица отново прогнозира намаляване на доставките на ваксината срещу коронавируса за ЕС през първото тримесечие на 2021 г. Световната осведомителна агенция "Ройтерс" се е сдобила с документ с дата 10 март, в който се споменава, че от компанията са заявили пред представители на ЕС, че очакват да доставят около 30,1 милиона дози до края на март.

Спряха ваксините "Астра Зенека" - спря и е-регистърът

Спряха ваксините "Астра Зенека" - спря и е-регистърът

Системата ще изпрати потвърждение за новия ден и час чрез sms или имейл

Шефът на компанията Паскал Сорио е заявил пред евродепутати на 25 февруари, че компанията ще се опита да достави 40 милиона дози до края на март. В сключения с Европейската комисия договор е заложено да се доставят между 80 и 100 милиона през първото тримесечие. ЕС очаква да получи още 20 милиона дози от ваксината на Oxford/AstraZeneca през април.

Документът показва, че на 24 февруари компанията е изчислила, че ще достави само 34 милиона дози на ЕС през януари-март, което е далеч под целта от 90 милиона. Към 7 март компанията е доставила малко над 11 милиона дози на ЕС.

По-рано стана ясно, че България се присъединява към няколко държави, които временно спряха прилагането на ваксината заради странични реакции. Австрия, Дания, Норвегия, Италия, Тайланд и Исландия временно спряха употребата на ваксината заради образуване на тромби. Няма установена връзка между ваксината и страничните реакции. Дания подчерта, че решението им е предпазна мярка.

Австрийските здравни власти спряха използването на партида, след като 49-годишна жена почина вследствие на множество тромбози 10 дни след поставяне на ваксината. 35-годишен е хоспитализиран с белодробен емболизъм, след като е бил ваксиниран с доза от същата партида.

СЗО: Няма причина да се спира ваксината на AstraZeneca

СЗО: Няма причина да се спира ваксината на AstraZeneca

Германия ще продължи да я прилага