Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca отново прогнозира намаляване на доставките на ваксината срещу коронавируса за ЕС през първото тримесечие на 2021 г.

Световната осведомителна агенция "Ройтерс" се е сдобила с документ с дата 10 март, в който се споменава, че от компанията са заявили пред представители на ЕС, че очакват да доставят около 30,1 милиона дози до края на март.

И Тайланд отложи поставянето на ваксината на AstraZeneca

И Тайланд отложи поставянето на ваксината на AstraZeneca

Австралия ще продължи да я използва

Шефът на компанията Паскал Сорио е заявил пред евродепутати на 25 февруари, че компанията ще се опита да достави 40 милиона дози до края на март. В сключения с Европейската комисия договор е заложено да се доставят между 80 и 100 милиона през първото тримесечие.

ЕС очаква да получи още 20 милиона дози от ваксината на Oxford/AstraZeneca през април.

САЩ обясни на ЕС да не очаква скоро доставки на американски AstraZeneca

САЩ обясни на ЕС да не очаква скоро доставки на американски AstraZeneca

Нов удар за ваксинационната програма в Европа

Документът показва, че на 24 февруари компанията е изчислила, че ще достави само 34 милиона дози на ЕС през януари-март, което е далеч под целта от 90 милиона.

Към 7 март компанията е доставила малко над 11 милиона дози на ЕС.

По-рано стана ясно, че България се присъединява към няколко държави, които временно спряха прилагането на ваксината заради странични реакции. 

Австрия, Дания, Норвегия, Италия, Тайланд и Исландия временно спряха употребата на ваксината заради образуване на тромби. Няма установена връзка между ваксината и страничните реакции. Дания подчерта, че решението им е предпазна мярка.

Австрийските здравни власти спряха използването на партида, след като 49-годишна жена почина вследствие на множество тромбози 10 дни след поставяне на ваксината. 35-годишен е хоспитализиран с белодробен емболизъм, след като е бил ваксиниран с доза от същата партида.