Европейските страни могат да продължат да използват ваксината срещу коронавируса на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca по време на проучването на случаи на образуване на кръвни съсиреци, които накараха Италия, Дания, Норвегия и Исландия да преустановят имунизирането с тази ваксина. Това съобщиха от регулаторния орган на ЕС за лекарствата, цитирани от "Франс прес".

Дания спря ваксината на AstraZeneca заради кръвни съсиреци
Обновена

Дания спря ваксината на AstraZeneca заради кръвни съсиреци

Прилагането на ваксината в скандинавската държава е временно преустановено

"Позицията на комисията по безопасността на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ)... е, че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете и ваксината може да продължи да се прилага, докато разследването на случаи на тромбоемболични събития продължава", се казва в изявление ЕАЛ.

От ЕАЛ уточниха, че досега са регистрирани 30 случая на тромбоемболични събития, "не по-висок от броя, наблюдаван в общата популация".

"Понастоящем няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния, които не са изброени като странични ефекти при тази ваксина", изтъкват още от европейския регулатор на лекарствата.

Италия и Норвегия също преустановиха използването на проблемната партида на AstraZeneca

Италия и Норвегия също преустановиха използването на проблемната партида на AstraZeneca

След като Дания стори същото по-рано днес

ЕАЛ отбеляза, че решението на Дания е "предпазна мярка, докато продължава цялостно разследване на съобщенията за образуване на кръвни съсиреци при хора, получили ваксината, включително един случай в Дания, при който човек е починал".

Австрия обяви, че е спряла използването на партида от ваксината на AstraZeneca, след като 49-годишна медицинска сестра почина от тежка коагулация на кръвта дни след получаване на ваксината.

Естония, Латвия, Литва и Люксембург също спряха използването на същата партида като Австрия.