Северният регион на Италия Пиемонт заяви в неделя, че временно спира ваксинацията с AstraZeneca, след като учител от град Биела е починал след ваксинация в събота, съобщава "Ройтерс". 

Няма информация защо и как е починал учителят, решението е превантивно и регионът очаква резултатите от проверки, които ще проверят използваната партида и дали има връзка между смъртта и ваксинацията, заяви регионалното правителство.

"Това е акт на изключителна предпазливост, докато ние проверяваме дали има връзка. Към днешна дата не е имало критични проблеми с прилагането на ваксини", се казва в изявлението на Луиджи Дженезио Икарди, ръководител на регионалните здравни служби.

В четвъртък италианският орган по медицина Aifa забрани използването на една партида от ваксината AstraZeneca, като според информация, решението е взето след смъртта на двама мъже в Сицилия.

Ирландия спря употребата на ваксината Oxford-AstraZeneca

Ирландия спря употребата на ваксината Oxford-AstraZeneca

Като предпазна стъпка

Aifa каза, че забраната е предпазна мярка, добавяйки, че не е установена връзка между ваксината и последвалите "сериозни нежелани събития".

Австрия, Дания, Норвегия, Италия, Тайланд и Исландия временно спряха употребата на ваксината заради образуване на тромби. Няма установена връзка между ваксината и страничните реакции. Дания подчерта, че решението им е предпазна мярка.

Регулаторната Европейска агенция по лекарствата заяви, че няма индикации, че събитията са причинени от ваксинацията, мнение, което се повтаря от Световната здравна организация в петък. AstraZeneca също заяви, че не е открила доказателства за повишен риск от дълбока венозна тромбоза.

Трима здравни работници в болница в Норвегия след имунизиране с AstraZeneca

Трима здравни работници в болница в Норвегия след имунизиране с AstraZeneca

Случаите се проучват, като препаратът вече е спрян от употреба

По-рано в неделя италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца заяви, че ваксините в Италия и Европа са "ефективни и безопасни", като се извършват всички проверки.

EMA заяви в четвъртък, че ползите от ваксината надвишават рисковете и че тя може да продължи да се прилага. Европа се бори да ускори пускането на ваксини след забавяне на доставките от Pfizer и AstraZeneca, въпреки че новите случаи са скочили в някои страни.

България се присъедини към няколко държави, които временно спряха прилагането на ваксината заради възможни странични реакции. 

СЗО: Няма причина да се спира ваксината на AstraZeneca

СЗО: Няма причина да се спира ваксината на AstraZeneca

Германия ще продължи да я прилага