Използването на ваксината Oxford-AstraZeneca е спряно в Република Ирландия. Националният консултативен комитет по имунизация (NIAC) препоръча този ход след съобщения за сериозни събития с кръвосъсирване в Норвегия, съобщава БиБиСи.

В туит ирландският министър на здравеопазването Стивън Донъли каза, че това е "предпазна стъпка". Световната здравна организация заяви, че няма връзка между ваксината и повишения риск от развитие на съсирек.

Повече от 110 000 дози от ваксината AstraZeneca са приложени в Ирландия, което е около 20% от всички дози, дадени до момента. По-рано в неделя заместник-главният медицински директор на Ирландия д-р Ронан Глин заяви, че в събота вечерта е получена нова информация от Норвежката агенция по лекарствата.

"Не е направено заключението, че има някаква връзка между ваксината Covid-19 AstraZeneca и тези случаи. Въпреки това, действайки според принципа на предпазливостта и в очакване на получаването на допълнителна информация, Националният консултативен комитет за имунизация препоръча временното отлагане на ваксинация с AstraZeneca в Ирландия."

В изявление AstraZeneca заяви, че анализът на данните за безопасност, обхващащ повече от 17 милиона дози от приложената ваксина, не показва доказателства за повишен риск от съответните състояния и че не са наблюдавани тенденции или модели в клиничните изпитвания.

"Всъщност докладваните числа на тези видове събития за ваксината Covid-19 AstraZeneca не са по-големи от броя, който би се случил естествено при неваксинираната популация. Внимателен преглед на всички налични данни за безопасност, включително тези събития, продължава и AstraZeneca се ангажира да споделя информация без забавяне."

EMA заяви в четвъртък, че ползите от ваксината надвишават рисковете и че тя може да продължи да се прилага. Европа се бори да ускори пускането на ваксини след забавяне на доставките от Pfizer и AstraZeneca, въпреки че новите случаи са скочили в някои страни.

България се присъедини към няколко държави, които временно спряха прилагането на ваксината заради възможни странични реакции. Австрия, Дания, Норвегия, Италия, Тайланд и Исландия временно спряха употребата на ваксината заради образуване на тромби. Няма установена връзка между ваксината и страничните реакции. Дания подчерта, че решението им е предпазна мярка.

САЩ обясни на ЕС да не очаква скоро доставки на американски AstraZeneca

САЩ обясни на ЕС да не очаква скоро доставки на американски AstraZeneca

Нов удар за ваксинационната програма в Европа