Хората в цяла Европа ще умират от Covid-19 като пряка последица от решението да се спре ваксината AstraZeneca, каза експерт от комисията по ваксинация на Обединеното кралство, пред "Добро утро, Великобритания" на БиБиСи. 

Професор Джеръми Браун коментира, че ходът на европейски държави да преустановят ваксината поради опасения от кръвни съсиреци е "нецелесъобразен" и "нелогичен".

Проф. Браун, консултант по респираторна медицина и член на Съвместния комитет по ваксинация и имунизация (JCVI), заяви, че се притеснява, че решението може да увеличи броя на хората, които се колебаят да се ваксинират.

"Съществува опасението, че това, което се случва в Европа, може да направи хората в Обединеното кралство по-малко уверени във ваксината AstraZeneca, ненужно, защото тя е напълно безопасна", каза той.

Ваксината е дадена на около 11 милиона души в Обединеното кралствоне са докладвани сериозни странични ефекти", добави той. "Объркващо е защо толкова много страни са решили да спрат да използват ваксината. Много от тези страни преминават през трета вълна и като спрат да използват ваксината, всъщност буквално създават повече проблеми."

"Ако не използваме ваксината, това директно ще доведе до повишена честота на инфекция на Covid и хората ще умрат в резултат на тези решения."

Повечето германци одобряват решението да се спре ваксината на AstraZeneca

Повечето германци одобряват решението да се спре ваксината на AstraZeneca

54% от респондентите считат за правилно решението на здравния министър Йенс Шпан

Швеция и Латвия следват държави, включително Германия, Франция, Италия и Испания, които временно преустановяват ваксинацията с AstraZeneca заради няколко съобщения за кървене, кръвни съсиреци и нисък брой тромбоцити.

Част от фокуса е върху Германия, където служители са получили общо седем съобщения за кървене и форма на тежка церебрална венозна тромбоза, свързана с ниски тромбоцити. От седемте души трима са починали и всички са на възраст между 20 и 50 години, съобщиха служители.

Шестима от хората са имали определена форма на церебрална венозна тромбоза, наречена синусова венозна тромбоза, и всички те са "жени от по-млада до средна възраст".

В Италия министърът на здравеопазването Роберто Сперанса заяви, че той и други европейски страни се надяват, че Европейската агенция по лекарствата, която трябва да се произнесе в четвъртък, ще предостави "необходимите разяснения и уверения", за да започне отново употребата на ваксината.

Междувременно френският премиер Жан Кастекс заяви, че е готов да вземе AstraZeneca и иска да демонстрира на своите съграждани, "че ваксинацията е изходът от тази криза".

Ваксината на AstraZeneca е безопасна, обяви ЕМА преди окончателното заключение

Ваксината на AstraZeneca е безопасна, обяви ЕМА преди окончателното заключение

Емър Кук добави, че резултатите от проверката ще бъдат съобщени в четвъртък следобед

Проф. Браун коментира, че кръвните съсиреци, съобщени в Европа, са "много, много редки събития, които могат да се появят при трима или четирима души на милион ваксинирани хора.

"И все пак, от друга страна, ако ваксинирате милион души с ваксината AstraZeneca, ще спасите хиляди живота."

"Те са извели предпазния принцип да не причиняват вреда и са го използвали по грешен начин - като не използват ваксината, докато всъщност трябва да продължите да използвате ваксината, освен ако няма наистина основателни причини да не го направят."

Проф. Браун заяви, че не вярва, че съсиреците, съобщени в Германия, "така или иначе ще се окажат свързани с ваксината - това е невероятно рядко събитие. Не знаем колко често се случва, дори хората да не са ваксинирани".

"Това е действително усложнение от самата остра инфекция на Covid и следователно е много, много рядко и е малко вероятно да бъде свързано с ваксината. Не е разумно да се използва това като причина за спиране на употребата на ваксината, когато знаем, че ваксината предотвратява 85% до 90% постъпване в болница."

САЩ не открива проблем с ваксини като Европа

САЩ не открива проблем с ваксини като Европа

Фаучи: Не правете същите грешки като Европа, която се бори с трета вълна, ваксинирайте се и прилагайте мерки

По-късно той заяви пред предаването "Днес" на БиБиСи Радио 4, че опасенията, повдигнати в Германия, са "преувеличени".

"Не виждам вероятност да бъде свързано с ваксината нито механично. Не разбирам защо се случва това. За мен това не изглежда никак логично, защото знаем, че ваксината работи ... Това е невероятно ефективна ваксина и предотвратявате смъртните случаи."

Професор Браун добави, че като спрат ваксината, европейските страни "ще стигнат до повече заболявания и повече смъртни случаи" от коронавирус, отколкото биха могли да предотвратят поради "малко вероятната" ситуация с повишен риск от образуване на кръвни съсиреци.

Това, което правят в Европа "не е логично", коментира той.

Половината британци с най-малко една доза от ваксина срещу COVID-19 до края на седмицата

Половината британци с най-малко една доза от ваксина срещу COVID-19 до края на седмицата

Лондон пак увери, че ваксината на AstraZeneca е безопасна