Главният медицински съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи заяви във вторник, че досега не са идентифицирани проблеми за безопасността на коронавирусните ваксини в Съединените щати, след като няколко европейски държави временно спряха ваксинацията с AstraZeneca.

В интервю за MSNBC епидемиологът също така разкри, че САЩ "в крайна сметка" ще дарят ваксини на страни по целия свят, въпреки че едва ли ще се случи през април.

Преди това ваксината, разработена от AstraZeneca бе обвинена, че причинява кръвни съсиреци у хората скоро след ваксинация, предизвиквайки притеснения в цяла Европа за безопасността.

Не правете същите грешки като Европа, която се бори да сдържа третата си коронавирусна вълна, предупреждава Фаучи. Третата вълна от епидемията, която изглежда е причинена от новия, по-инфекциозен и смъртоносен вариант на вируса, идентифициран за първи път във Великобритания. В същото време континентът изостава от Обединеното кралство и САЩ по отношение на ваксинацията.

"Най-добрият начин да избегнем всяка заплаха от варианти е да направим две неща. Накарайте възможно най-много хора да се ваксинират възможно най-бързо и да продължим с мерките за обществено здраве, докато не получим този широк чадър за защита на обществото", каза той.

Европейската комисия обяви по-рано, че е постигнала споразумение с BioNTech и Pfizer за ускоряване на доставката на тяхната ваксина COVID-19 до блока през второто тримесечие на 2021 г.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо призова сънародниците си да приемат ваксината на AstraZeneca, в отговор на информациите за колебливост.

В началото на март австралийският премиер Скот Морисън заяви, че неговата страна не е изправена пред недостиг на дози, тъй като има собствено производство на ваксини, като Австралия ще произведе 50 милиона дози от ваксината AstraZeneca.

САЩ също са част от производствената мрежа за ваксините Johnson & Johnson, които трябва да се използват в ЕС, тъй като съгласно договора между ЕС и J&J ваксините, произведени в Холандия, трябва да бъдат бутилирани в САЩ. J&J уведоми по-рано ЕС, че са изправени пред проблеми с доставките, които могат да усложнят плановете за доставка на 55 милиона дози от ваксината през второто тримесечие на годината.

J&J планира да започне да доставя ЕС през април. Тяхната ваксина беше препоръчана по-рано в четвъртък от европейския регулаторен орган по лекарствата за употреба в ЕС.

Американският президент Джо Байдън заяви миналата седмица, че правителството на САЩ първо ще ваксинира американците срещу COVID-19, но всеки излишък ще бъде споделен със света.

САЩ обясни на ЕС да не очаква скоро доставки на американски AstraZeneca

САЩ обясни на ЕС да не очаква скоро доставки на американски AstraZeneca

Нов удар за ваксинационната програма в Европа