Австралийският премиер Скот Морисън заяви в петък, че решението на Италия да блокира износа на AstraZeneca срещу COVID-19 е разбираемо за неговата страна, тъй като ЕС е изправен пред недостиг на дози.

Морисън заяви, че програмата за масова ваксинация в "относително без COVID" Австралия няма да бъде засегната, ако не получи 250 000 ваксини от Италия. 

По-рано тази седмица бе съобщено, че Италия спира доставките на ваксината на AstraZeneca до Австралия, за да избегне допълнителен недостиг на ваксини. Междувременно Франция заяви, че може да направи същото.

Премиерът Скот Морисън и здравният министър Грег Хънт подчертаха, че блокираната доставка не се изисква незабавно за пускането на ваксините в Австралия, като първите ваксини AstraZeneca, произведени на местно ниво, трябва да бъдат готови от 22 март.

"В Италия хората умират по 300 на ден. И така със сигурност мога да разбера високото ниво на тревожност, което би съществувало в Италия и в много страни в Европа", каза Морисън пред репортери в Сидни.

Изказвайки се след заседание на Националния кабинет, секретарят на Федералния здравен отдел Брендън Мърфи каза, че съоръжението CSL в Мелбърн е на път да достави първите дози през седмицата, започваща на 22 март. "Милион дози, което ни дава капацитет да увеличим и широко ваксинираме населението възможно най-бързо".

Скот Морисън каза, че правителството "винаги е предвиждало", че може да възникне проблем като този с външните достваки. "Ето защо направихме редица неща, най-важното от които е да гарантираме, че имаме собствена ваксина, произведена в страната. Ние сме една от малкото държави, които са направили това. Тази конкретна пратка не е нещо, на което бяхме разчитали и затова ще продължим без забавяне."

Главният научен директор на CSL Андрю Наш заяви, че компанията е работила "в крачка", за да се увери, че може да достави произведените в Австралия ваксини по график. "Производствената линия бе включена преди повече от две седмици и сега работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и ще го прави, докато тази кампания приключи", каза той.

Австралия е осигурила 53,8 милиона дози от ваксината AstraZeneca, от които 50 милиона ще бъдат направени на местно ниво.

Австралия разочарована от блокираните 250 000 Covid ваксини

Австралия разочарована от блокираните 250 000 Covid ваксини

ЕС за първи път използва механизма за забрана износа на ваксини