Италия блокира пратка от 250 000 ваксини срещу коронавирус Oxford/AstraZeneca до Австралия, съобщи Financial Times в четвъртък, позовавайки се на официални източници.  

Това е първата подобна интервенция, откакто ЕС въведе нови правила, регулиращи износа на ваксини извън блока. Рим реши да предотврати износа на 250 000 дози от ваксината, казаха служители, докато се стреми да запази дозите вътре в съюза.

Италия уведоми Брюксел за предложеното решение в края на миналата седмица съгласно режима на ЕС за прозрачност на износа на ваксини. Комисията е имала правомощието да възрази срещу италианското решение, но не е възразила.

Този ход заплашва да засили глобалното напрежение във връзка с доставките на ваксини, след като съюзници от ЕС възразиха срещу въвеждането на режима на износ. Съгласно противоречивата система, обявена от Европейската комисия в края на януари, базираните в ЕС производители на ваксини трябва да поискат разрешение от националното си правителство, където се произвежда тяхната ваксина Covid-19, преди да я изнесат извън ЕС.

Схемата е част от отговора на Брюксел за AstraZeneca, че ще няма да спази целите за доставка на ваксини в ЕС, предизвиквайки подозренията на ЕС, че продукцията е изпратена другаде.

Марио Драги, новият италиански премиер, критикува ЕС защо не налага по-строг контрол на износа на ваксини на срещата на върха на лидерите на ЕС миналия месец.

AstraZeneca отказа коментар, ЕК отказа коментар и италианското правителство отказа коментар. Италиански представител заяви, че решенията за разрешаване или блокиране на износа на ваксини не се вземат едностранно и че комисията участва.

Драги заяви, че ускоряването на италианската кампания за ваксинация ще бъде фокусът на първите месеци от премиерския му пост. По-рано тази седмица италианското правителство обяви нови цели за ваксинация. Към 2 март страната е ваксинирала 4,6 милиона души.

Като част от тази инициатива, Драги замени две водещи фигури, отговарящи за програмата при предишното правителство на страната. Тази седмица той назначи генерал от италианската армия Франческо Паоло Фиглиуоло за новия комисар за извънредни ситуации в страната, замествайки Доменико Аркури. Премиерът назначи и нов шеф на италианската агенция за гражданска защита.

Италия препоръчва само една доза от ваксина на заразилите се с COVID-19

Италия препоръчва само една доза от ваксина на заразилите се с COVID-19

Препоръката ще се отнася за хората, които са диагнозирани с коронавирус преди 3 и 6 месеца