Европейската комисия планира да задейства процеса за уреждане на спорове към сключения договор за доставка на ваксини с фармацевтичния гигант AstraZeneca. Това обяви говорителят на Комисията Ерик Мамер, цитиран от АФП.

Мамер отбеляза, че Брюксел изчаква одобрение от държавите членки на ЕС преди да пише на компанията и да поиска разговори заради неизпълнение на постигнатите договорености.

СЗО препоръчва продължаване на ваксинацията с AstraZeneca

СЗО препоръчва продължаване на ваксинацията с AstraZeneca

Преимуществата на ваксината превишавали нейните рискове

Говорителят каза още, че писмото "ще ни позволи да започнем диалог с компанията като част от процеса за уреждане на спорове".

Британско-шведският фармацевтичен гигант призна, че няма да може да достави планираните количества от ваксината, което пък забави имунизационната кампания в ЕС.

Диспутът предизвика и международно напрежение. Европейски представители са бесни, че AstraZeneca коректно изпълнява договора си с Великобритания, докато в същото време се бави с доставките за ЕС.

Джонсън дава личен пример и се ваксинира с AstraZeneca

Джонсън дава личен пример и се ваксинира с AstraZeneca

Той вижда дезинформация и очевидно изоставяне на научни доказателства в ЕС за AstraZeneca

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сигнализира на Великобритания, че Брюксел може да ограничи доставките на ваксини.

Писмото ще бъде първата официална мярка от страна на ЕС от възникването на спора с фармацевтичната компания. Това може да доведе до съдебни действия, ако AstraZeenca не успее да увери европейските представители, че ще изпълни ангажиментите си.

Щом веднъж писмото бъде изпратено, компанията ще има 20 дни да организира среща на високо равнище с представители на ЕС.

От Брюксел отбелязват, че целта е разрешаване на спора и всички участващи страни да останат доволни.

Повечето германци одобряват решението да се спре ваксината на AstraZeneca

Повечето германци одобряват решението да се спре ваксината на AstraZeneca

54% от респондентите считат за правилно решението на здравния министър Йенс Шпан

AstraZeneca се очакваше да достави 90 милиона дози през първото тримесечие на годината, но вероятно ще достави едва 30 милиона заради забавяне в производствения процес в ЕС.

ЕС се надява 70% от пълнолетните да бъдат ваксинирани до края на лятото.