Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че все още не е достигнала до заключение дали ваксината на AstraZeneca предизвиква тромбози, информира АФП.

По-рано днес Д-р Марко Кавалери, председател на работната група на Европейската агенция по лекарствата за COVID-19, съобщи пред италиански вестник, че ваксината е свързана с образуване на тромбози.

ЕС обвини AstraZeneca за мудната имунизация

ЕС обвини AstraZeneca за мудната имунизация

Ако бяхме получили 100% от ваксините на AstraZeneca

В съобщение до АФП от Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заявяват, че "все още не сме достигнали до заключение и проверката продължава".

От базираната в Амстердам агенция допълват, че ще дадат пресконференция след приключване на проверката, което към този момент се очаква да стане утре или в четвъртък.

В средата на март Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) реши, че ваксината на AstraZeneca е "безопасна и ефективна" и ползите са по-големи от възможните рискове. Тогава бе съобщено, че ваксината не е свързана с увеличен общ риск от случаи на тромбоемболизъм или кръвни съсиреци.

Редица европейски държави временно спряха прилагането на ваксината заради случаи на тромбоемболизъм, а впоследствие повечето възобновиха прилагането на ваксината, но само при хора на възраст над 60 г.

Първи австрийските здравни власти спряха използването на партида, след като 49-годишна жена почина вследствие на множество тромбози 10 дни след поставяне на ваксината.