Здравният министър проф. Костадин Ангелов свиква извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб.

Причината е информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата по отношение на ваксината срещу коронавирус на "АстраЗенека".

Срещата се се проведе от 18.30 часа днес.

По-късно министърът ще участва в извънредна видеоконферентна среща на здравните министри на ЕС, тема на която са ваксините срещу COVID-19. Срещата е по инициатива на Португалското председателство на Съвета на ЕС.

Припомняме, днес Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви, че е открила възможна връзка между ваксината на AstraZeneca и "много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци, съчетани с ниски нива на кръвни тромбоцити" при хора, които са я получили, но настоя, че общите ползи от ваксината са по-големи от рисковете от странични ефекти.

Зелените коридори да продължат само с РНК ваксини, съветва проф. Илко Гетов

Зелените коридори да продължат само с РНК ваксини, съветва проф. Илко Гетов

Представителят на ЕМА обаче е против цялостното спиране на ваксинацията с "АстраЗенека"

По-рано през деня проф. Илко Гетов, представител на България в ЕМА, препоръча зелените коридори за ваксинация да продължат само с РНК ваксини.

В средата на март Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) реши, че ваксината на AstraZeneca е "безопасна и ефективна" и ползите са по-големи от възможните рискове. Тогава бе съобщено, че ваксината не е свързана с увеличен общ риск от случаи на тромбоемболизъм или кръвни съсиреци.

Вчера обаче представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че има връзка между ваксината на AstraZeneca и образуването на кръвни съсиреци, макар че причината остава неясна.

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

Случаите на съсиреци обаче са изключително редки