Зелените коридори трябва да продължат с РНК ваксините, при които честотата на поява на нежелани реакции е изключително ниска. Това заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Той обаче се обяви против цялостното спиране на ваксинацията с "АстраЗенека".

По негови думи е факт, че има връзка между поставянето на ваксината "АстраЗенека" и появата на тромботичните реакции. Те обаче били редки и рискът от тях - твърде малък. Проф. Гетов подчерта, че нито един от случаите у нас не е потвърден, че е в резултат на ваксинацията.

Той поясни, че още не е изготвен докладът на ЕМА за връзката на ваксината на "АстраЗенека" и образуването на кръвни съсиреци, но увери , че най-добрите специалисти в областта на хематологията, неврологията, епидемиологията и вирусологията работят по проблема.

Брънзалов подозира саботаж на ваксинационния план

Брънзалов подозира саботаж на ваксинационния план

Хората да са спокойни за ваксината на "Астра Зенека"

Предстои да се установи какъв е начинът за възникване на тези реакции, кои са рисковите фактори и рисковите групи пациенти, както и какво следва нататък, тъй като трябва да се предприеме регулаторна мярка.

Проф. Гетов обясни, че рисковите фактори за ваксиниране са предиспозиция за сърдечно-съдови проблеми, проблеми със съсирването на кръвта, съдови проблеми, дълъг прием на контрацептивни средства, заседнал начин на живот и затлъстяване.

Според него появата на тези инциденти са в резултат на уврежданията, които предизвиква коронавирусът.

Представител на ЕМА: Има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозата
Обновена

Представител на ЕМА: Има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозата

Макар че причината остава неясна

Той препоръча хората, които са си поставили първа доза от ваксината на "АстраЗенека" и имат притеснения дали да приемат и втората, да го направят спокойно, ако не са имали нежелани реакции при поставянето на "първата игла".

Припомняме, в средата на март Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) реши, че ваксината на AstraZeneca е "безопасна и ефективна" и ползите са по-големи от възможните рискове. Тогава бе съобщено, че ваксината не е свързана с увеличен общ риск от случаи на тромбоемболизъм или кръвни съсиреци.

Вчера обаче представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че има връзка между ваксината на AstraZeneca и образуването на кръвни съсиреци, макар че причината остава неясна.