Като лекар мога да кажа, че на ваксината на "Астра Зенека" й няма нищо, много добра и ефикасна, но се намесват други фактори, които ще попречат на по-гладкото протичане на ваксинационния процес. В това увери заместник-председателят на БЛС Николай Брънзалов в отговор на въпрос дали има връзка ваксината на "Астра Зенека" с образуването на тромби и трябва ли гражданите да се притесняват.

Коментарът си той направи, след като участва пред ВМА по почитането на загиналите медицински специалисти от COVID-19.

По думите му мотивите за твърденията за ваксината не са абсолютно медицински.

Представител на ЕМА: Има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозата
Обновена

Представител на ЕМА: Има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозата

Макар че причината остава неясна

Хората трябва да бъдат спокойни, чака се окончателното решение, увери медикът. 30 случая на 16-17 млн. ваксинирани само във Великобритания - не мисля, че те са починали заради това, че им сложена такава ваксина. Убеден съм, че с каквато и да било ваксина да са били третирани, бройката на починалите е щяла да бъде съизмерима, каза още д-р Брънзалов.

Припомняме, в средата на март Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) реши, че ваксината на AstraZeneca е "безопасна и ефективна" и ползите са по-големи от възможните рискове. Тогава бе съобщено, че ваксината не е свързана с увеличен общ риск от случаи на тромбоемболизъм или кръвни съсиреци.

Вчера обаче представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че има връзка между ваксината на AstraZeneca и образуването на кръвни съсиреци, макар че причината остава неясна.

Купуваме допълнителни над 1,5 млн. ваксини на "Пфайзер"

Купуваме допълнителни над 1,5 млн. ваксини на "Пфайзер"

Добавката от 1000 лв. за работещите на първа линия остава и след 30 април