В Пловдив аутопсията не доказва връзка между ваксината и неприятния изход - няма открити тромби при починалата жена. Това каза в студиото на "Лице в лице" здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Припомняме, преди дни беше съобщено и за 54-годишна жена, която е починала в МБАЛ - Благоевград няколко дни след ваксинация.

Миналата седмица пък друга жена почина в Пловдив след поставяне на ваксина на "АстраЗенека".

Подобен случай имаше и в Благоевград.

ЕМА: Ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна
Обновена

ЕМА: Ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна

Това обяви директорът на агенцията Емър Кук

Ангелов посочи, че превантивното спиране на масовата ваксинация е част от "българския модел", която е приложена в Европа. "Защо сменяме модела - защото вирусът сменя своята тактика, вариантът, който беше през лятото, няма нищо общо с варианта, който е сега", отбеляза той.

"Всеки ден този малък вирус ни изненадва с поведението си и с начина на разпространение", отбеляза още здравният министър. По думите му промените в мерките са се наложили, защото "британският вариант е по-трудно контролируем и

Ангелов беше категоричен, че вирусът може да бъде преборен само чрез масова ваксинация на населението в глобален мащаб: "Ние ще забавим неговото разпространение, но единственото нещо, което може да убие този вирус и да спаси човечеството, е ваксината". В тази връзка той отново подчерта, че България е поръчала достатъчно количество ваксини, но доставките са значително по-малки от очакваното. На по-късен етап ще се изследва на няколко пъти във времето на национално равнище какво е нивото на антителата след ваксинация.