При РНК ваксините са описани редки афилактични реакции, при "Астра зенека" - става дума за тромболични явления, но все още нищо не е доказано. Но и двата вида имат сходни леки странични ефекти. Това заяви пред БНТ вирусологът от БАН Радостина Александрова. Докторът по медицина Момчил Баев добави, че и двете ваксини имат странични реакции - оток на мястото на убождане, повишена температура, болка в мускулите, ставите, симптоми, подобни на грип и ковид, но отшумяват в рамките на 24 ч.

"Не смятам, че ни чака невероятна драма в бъдеще. Независимо колко се притесняват хората, че ваксините са се появили бързо, броят на доброволците е бил по-голям", обясни Александрова.

А прибързано ли са пуснати ваксините - "категорично не", каза доктор Момчил Баев. По думите на лекарят от БАН "за в бъдеще РНК-ваксините ще помагат и в борбата с други болести, тъй като се изработват по-бързо".

Баев обясни, че проучването на тези ваксини е бързо, защото част от фазите са правени паралелно в три етапа - от тестове до клинични изпитания върху животни, а после и върху доброволци. "С ваксините срещу коронавирус проучванията са отнели едва няколко месеца", обясни още д-р Баев и е категоричен, че ваксините срещу коронавирус са минали абсолютно всички процедури, каквито и останалите ваксини.

Математик от БАН: Ваксинирайте се сега, септември няма да бъде май

Математик от БАН: Ваксинирайте се сега, септември няма да бъде май

Изoбщo нe трябвa дa миcлим, чe нямa дa имa чeтвъртa вълнa

Радостина Александрова коментира кой имунитет е по-добър - естественият или с ваксина и какво става, ако си ваксиниран и хванеш вирус - "Американският център по контрол на заболяванията препоръчва ако човек е прекарал вируса, да изчака три месеца след боледуването".

При хората над 65% намалява защитата, а при хората под 65% - защитата е 85%, каза тя. Все още няма ваксини за деца и юноши, подчерта специалистът от БАН.