Антикризисните мерки трябва да продължат. Около тази позиция се обединиха председателят на Бългаарската стопанска камара Радосвет Радев и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Пред БНТ Радев отбеляза, че според изследване на БСК здравната и икономическата криза започват да затихват.

Твърдият показател е, че тази нощ имаме само две жертви на коронавируса, което е исторически рекорд, т.е можем да кажем с висока степен на сигурност, че здравната криза си отива, подчерта той.

По негови думи икономическата криза също започва да отслабва и вече са видими симптоми на икономическо оживяване. Политическата криза обаче била във възходящо движение.

Мярката 60/40 така и не надхвърлила обхвата от 10%

Мярката 60/40 така и не надхвърлила обхвата от 10%

Мерките за подкрепа не достигат до тежко пострадалите бизнеси, предупреждава АИКБ

"От тази гледна точка оценката на ситуацията в икономиката е проста: приключиха голяма част от мерките в края на март и в края на май и сега в края на юни приключва и една от най-старите и полезни мерки "Запази ме". Усилията, които правим съвместно със социалните партньори, е да артикулираме ясно в комуникацията с администрацията, че мерките не трябва да бъдат спрени. Да могат да бъдат изменени, но в никакъв случай не трябва да бъдат спрени, защото все още стопански субекти в България страдат от здравната криза", обясни ситуацията Радев.

От своя страна Пламен Димитров заяви, че икономиката е била ударена асиметрично от началото на кризата.

Васил Велев: Пари за антикризисни мерки има до края на май

Васил Велев: Пари за антикризисни мерки има до края на май

Служебното правителство без парламента не може да актуализира бюджета

По негови думи е имало сектори, които са били ударени много малко и те са започнали бързо да се възстановяват. През това тримесечие тези сектори са се върнали на нивата отпреди 2020 г., а някои от тях дори са над нивата от 2019 г. по продажби, реализации и доходи. Доходите обаче намаляват в някои сектори, като туризма, транспорта, ресторантьорството и преработващата промишленост. Именно там според него има нужда от подкрепа.

Димитров отбеляза, че около 300 000 работни места са запазени благодарение на мярката 60/40. По тази причина от КНСБ настояват мярката да остане до края на годината.

И Европейската комисия, и Г-7 ясно казаха, че в целия свят и в Европа мерките за подкрепа на бизнеса трябва да продължат поне до 2022 г., категоричен бе президентът на КНСБ.

От БХРА искат удължаване на мярката 60/40 до септември 2021 г.

От БХРА искат удължаване на мярката 60/40 до септември 2021 г.

Настояват и за промяна на тази помощ от държавата