Мярката 60/40 за запазване на заетостта ще бъде удължена до 31 май, съобщава БНР.

Това предвижда проект на правителствено постановление, което ще се обсъжда с бизнеса и синдикатите на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник.

Удължава се и действието на мярката "Запази ме" за работещите в затворени обекти в неплатен отпуск. Срокът по нея е 30 юни 2021 г.

Предвижда се за изплащане на средства да могат да кандидатстват работодатели, доказали спад на приходите от продажби през месеца, предхождащ месеца на кандидатстване с не по малко от 20% спрямо усреднените приходи за 2019 г.

Мярката 60/40 така и не надхвърлила обхвата от 10%

Мярката 60/40 така и не надхвърлила обхвата от 10%

Мерките за подкрепа не достигат до тежко пострадалите бизнеси, предупреждава АИКБ

До 15 април тази година работодателите могат да подават заявления за изплащане на средства по тази мярка за периода от 1 януари до 31 март 2021 г. Заявленията ще се разглеждат и финансират по реда преди промяната в мярката.

Към средата на февруари по мярката са изплатени над 854 милиона лева за запазване на заетостта на над 265 000 работници.

По отношение на мярката "Запази ме" се предвижда хората да имат право на компенсация за максимум 60 дни в рамките на миналата година и за не повече от 90 дни за настоящата година.