Около 30% от регистрираните безработни са от сектора "Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм", като едва 20% от обичайните хора, които имат сезонна работа през лятото - 60-70 000, са имали възможност да работят. Това заяви пред БНТ социалният министър Деница Сачева.

Според нея вероятно тенденцията ще даде отражение и върху зимния сезон. По тази причина е било прието предложението на синдикатите за увеличаване на размера на обезщетенията за безработица и на периода, в който те ще се изплащат.

Това е временна мярка, нямаме намерение да стимулираме безработицата, тя е до края на годината, поясни Сачева.

Тя отрече да е имало твърде много съсредоточаване върху определени секори за сметка на други.

По нейни думи първият дизайн на мярката 60/40 е запазил 171 000 работни места, като структурата на кандидатстващите работодатели е била малки семейни фирми. При новия дизайн са постъпили заявления за запазване на 126 000 работни места, като в тях преобладават средни и големи фирми. Реагираме спрямо конкретните нужди на бизнеса, увери министърът.

За работодателите замразяването на МРЗ е икономическата логика при криза

За работодателите замразяването на МРЗ е икономическата логика при криза

Така щяло да се помогне на 100 000 души на пазара на труда

Тя обясни, че се обсъжда как да продължи мярката от 1 октомври. Поет е ангажимент пътническият транспорт да може да получи същите изключения като туризма.

Сачева обясни, че ще се запази пропорцията 60/40, както и преференциалното 80/20 за конкретни сектори, като ще се обсъди дали могат да се включат и допълнителни сектори.

Тя посочи, че по втория дизайн на мярката са изплатени над 60 млн. лева за запазване на работни места, а по мярката за краткосрочна заетост вече заявките са за 40 млн. и 600 лева за запазване на почти 24 000 работни места.

Без мярката 60/40 безработицата в момента щеше да е 14% а тя е 7,9%, изтъкна Сачева. По нейни думи ще е успех, ако към края на годината безработицата не надвиши 300 000 души, при положение че момента е 244 000.

Като допълнителен ефект на мярката 60/40 министърът посочи, че в много сектори са намалели хората, които работят без трудов договор.

Тристранката стигна до единодушие за мярката 60/40
Обновена

Тристранката стигна до единодушие за мярката 60/40

Схемата в сегашния ѝ вид ще действа до утре - 30 юни

Относно минималната работна заплата и предложението увеличението й да бъде замразено Сачева заяви, че ще предложи нарастването й на 650 лв., защото следващата година страната ще е в етап на възстановяване и трябва да се търси начин както за запазване на заетостта, така и за повишаване на доходите.

По отношение на продължаващите протести министърът изрази притеснение от нагнетяването на пространството с толкова омраза и крайни позиции. Почвата от омраза не е полезна, предупреди тя, но потвърди, че към момента правителството не разглежда темата за оставка.

Над 7600 предприятия са получили компенсации по мярката 60/40

Над 7600 предприятия са получили компенсации по мярката 60/40

Най-големи суми като компенсации са получили фирми от машиностроенето