Мярката 60/40 ще стане 80/20 и ще обхване туристическия сектор, по 290 лева месечно за служител ще получават не само транспортните, но и туристическите фирми, стартира нова грантова схема от юли за 30 милиона лева.

Това стана ясно на спешна среща между ресорните министри, превозвачи и туроператори, съобщи БНТ.

Секторът щял да се възстанови бавно и трудно, като не било сигурно дали ще достигне предкризисните си нива - е експертната оценка на министрите на транспорта, туризма и социалната политика, а и на бранша.

Големите автобусни фирми, които продължиха да превозват пътници в месеците на пандемия, обаче, остават извън държавната помощ.

Мярката 60/40, която ще действа до септември, ще прерасне в 80/20 и ще обхване и туризма, и транспорта.

Разработваме нова мярка в размер на около 30 млн. лв., които да бъдат насочени от ОП "ТТИ" към ОП "Иновации и контурентоспособност" за подпомагане на предприятията в автобусните превози, става въпрос за около 1400 предприятия, лицензирани превозвачи, която мярка да е грантова, поясни транспортният министър Росен Желязков.

Проверяват усилено по ГКПП-та за превозвачи без лиценз

Проверяват усилено по ГКПП-та за превозвачи без лиценз

Такива проверки ще се извършват и на летище София

Грантове се разработват и за сектора туризъм - туристически фирми и агенции ще могат да кандидатстват за между 30 и 100 000 лева, допълни той.

Николина Ангелкова обясни, че това, което са обсъждали по отношение на ликвидността, е новите мерки, които предстоят по ОП "Иновации и конкурентоспособност" по отношение на средните предприятия за грантови схеми от 30 до 100 000 лв., така и с възможността за подобряване на мерките, които вече съществуват по отношение на тяхната бързина.

290-те лева, които се изплащат на зает в транспортните фирми, ще важи и за туристическите.

Едва 4% са се възползвали от мярката 60/40 по данни на БСК

Едва 4% са се възползвали от мярката 60/40 по данни на БСК

Най-трудно за бизнеса било изплащането на заплати и осигуровки

Програмата, с която ще бъдат наемани безработни - тази програма за 160 млн. лв., която беше вече анонсирана пред вас преди, 50 млн. да бъдат отделени специално за сектора "Туризъм" приоритетно, така че хора, които са регистрирани в бюрата по труда, да могат да бъдат наемани в сектора на туризма и да получават 610 лв., колкото е размерът на МРЗ, като осигуровките ще бъдат за сметка на работодателя, отбеляза още социалният министър Деница Сачева.

Към момента спадът в туристическия сектор е 70%. Като първите чартърни полети се очакват на 25 юни.

Оказвало се, че почти всички мерки в сектор "Транспорт" не обхващали големите автобусни компании.