Хърватия ще бъде 28-та страна, член на ЕС, заяви в Загреб министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, която беше на посещение там.

Тя смята, че Хърватия ще влезе в ЕС със или без Лисабонския договор, който е блокиран след отрицателния референдум в Ирландия.

Министър Грънчарова предложи на Хърватия българска експертна помощ в областта на административната реформа и в сферата на правосъдието в хода на преговорите с Брюксел.

Посещението на българския министър по европейските въпроси в Загреб идва 3 години, след като тази бивша югославска република започна преговори с ЕС за присъединяването си към него.

Както съобщават водещите електронни медии в Загреб, цитирани от БНР, министър Грънчарова е подчертала, че България е убедена, че Хърватия ще бъде 28-та страна, членка на ЕС.

"Хърватия има впечатляващ прогрес в преговорите с ЕС", цитират думите на българския министър медиите в Загреб.

Грънчарова изрази надежда, че Хърватия през 2009 г. технически ще затвори всички преговорни глави.

Хърватският външен министър и държавният секретар по европейските въпроси благодариха за българската подкрепа за членството на Загреб в ЕС и за направената ратификация на Протокола за членство на Хърватия в НАТО от външната комисия на българския парламент.

По време на посещението бяха обсъдени и още редица проекти в областта на социалната политика. Грънчарова изрази убедеността си, че скоро ще бъде открита пряка самолетна линия между София и Загреб.