Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова прие посланика на САЩ Нанси Макълдауни, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Министър Грънчарова изрази нашето очакване и след провеждащите се днес избори за президент на САЩ, отношенията между двете страни да запазят и развият своя стратегически характер.

Всички стъпки през последните години в тази посока бяха успешни и особено резултатни и тя посочи като примери установяването на американски военни съоръжения в нашата страна, икономическото сътрудничество, съвместното участие в съюзническите операции в Ирак и Афганистан.

Българският министър запозна посланик Макълдауни с последните инициативи на българското правителството в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Грънчарова информира за последното решение на българското правителство да внесе законопроект, забраняващ заменките на държавна собственост.

Министър Грънчарова и посланик Макълдауни обсъдиха и хода на подготовката на България за включването й в Програмата на американското правителство за безвизови пътувания.

Те бяха категорични, че въвеждането на новите биометрични документи за самоличност са важна част от българските усилия за включване в програмата.

Сред останалите теми на разговора бяха енергийната сигурност, отношенията ЕС-САЩ и развитието на икономическото сътрудничество между България и САЩ.