Не е налице натиск върху България за позицията й спрямо Република Северна Македония. Toва заяви служебният премиер и външен министър Димитър Главчев от трибуната на Партийния дом относно развитието на процеса по разширяване на Европейския съюз след приемането на т. нар. френско предложение, острата антибългарска кампания и изказвания на голяма част от политическия елит в Република Северна Македония. Вносител на изслушването на служебния премиер е парламентарната група на "Възраждане".

Главчев обясни, че с известна тъга започва отговора на въпроса - през 2017 г. е участвал лично в процеса за сключване на Договора за добросъседство и сътрудничество със Северна Македония. България последователно се застъпва за запазване на консенсуса за преговорните рамки за всички настоящи и преходни страни кандидатки за членство в ЕС, уточни Главчев.

Той посочи, че на заседанието на ЕС е предложен текст, който изрично да бъде включен в заключенията - "ЕС препотвърждава заключенията си от 14 декември 2023 г., както и заключенията на съвета по Северна Македония и Албания и призовава РСМ да изпълни посочените стъпки, за да осъществи напредък в своя евроинтеграционен път." Главчев изтъкна, че Северна Македония не спазва и Преспанското споразумение.

Мицкоски приема Преспанското споразумение, но иска да предоговори това с България

Мицкоски приема Преспанското споразумение, но иска да предоговори това с България

Той отново повтори: Диктати и ултиматуми не приемаме!

Димитър Главчев добави, че към позицията на България се присъединяват и други държави-членки на ЕС. Няма натиск, но потвърждаваме, че желаем европейската перспектива на Република Северна Македония, категоричен бе премиерът. "Да, вие сте добре дошли, заповядайте, но спазвайте договорките затова, което сте подписали. Ще трябва да търсите по-добър и разумен министър-председател от мене, за да може да осъществите по-голям натиск върху Северна Македония да спазвате договореното", обърна се Главчев към депутатите.

Според него в РСМ трябва да бъдат извършени необходимите конституционните промени, за да влязат в ЕС. Не сме се отказали, приветстваме европейския път на РСМ, защото знаем, че това може да има само положителни последствия, сигурен е Главчев.

Той не смята, че прекалено острия тон между България и РСМ е правилния инструмент за влияние. Не трябва да позволяваме да бъдат засягани интересите на българите в РСМ и изобщо интересите на България, акцентира Главчев. И добави - по-рязка промяна може да промени усилията, които са полагани за нормализиране отношенията със Северна Македония. Служебното правителство полага усилия за защитаване правата на българите в РСМ.

Димитър Главчев даде да се разбере, че като премиер ще е против да се променя позицията за Северна Македония в ЕС, както ще е против, ако се формира мнозинство в подкрепа на РСМ.

ВМРО иска спиране на еврофондовете за РСМ заради отношението на Мицкоски към България

ВМРО иска спиране на еврофондовете за РСМ заради отношението на Мицкоски към България

Войводите настояват и за отделяне на Северна Македония от Албания по пътя към ЕС