Между 4-5 хил. души, част от които са подготвени за терористична дейност, се движат в европейското пространство. Тази информация от спецслужбите заяви пред bTV бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

Той допуска възможността атентатори да са се внедрили сред мигрантите. Никой не знае с какви хора от вътрешните малцинствени групи са контактували, каза той и даде пример с атентатите във Франция и в Белгия.

По различните канали са преминавали през територията на страната хора, свързани с екстремни структури. Какви контакти с какви хора са имали на територията на нашата страна - с хора от малцинствени и от религиозни групи, това трябва да бъде приоритет на нашите служби, заяви Киров.

Запитан дали вярва на нашите спецслужби, той каза, че априори е длъжен да има доверие на нашите служби. "Свидетел съм какви удари са имали - хронично недофинансирани, кадрово обезкървени", заяви Киров. Той припомни, че на срещата днес в София на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) е решено да има бърз, качествен обмен на разузнавателни данни.

Не случайно атентатите в Европа заглъхнаха. Няма как Ислямска държава да не понесе тежки загуби, след като бяха прекъснати някои от линиите за износ на петрол. Ислямска държава не е ликвидирана, не е убита, тя продължава да остава една силна, терористична квази държава, квази култура.

Що се отнася до това, че в момента няма атентати, представители на американските служби предупредиха, че се готвят терористични действия, свързани с наличието на много хора на европейското първенство по футбол. Търси се ефект, американските служби предупреждават всички да са по-бдителни, каза Киров.

Запитан дали може да се озове в затвора след като Военноапелативният съд препотвърди присъдата му от 10 години затвор, Киров отговори: "Разбира се, че човек в моето положение е нормално да се чувства дискомфортно. Не съм чел последното решение на Военноапелативния съд, човек трябва да вярва в справедливостта и независимостта на съдебните институции".

Той припомни, че докладчикът е подписал с особено мнение неговото дело. "Бях оправдан по обвинение за съставяне на над 1000 документа с невярно съдържание - за присвояване на 5 млн. лева. Какъв е механизмът на присвояване, при условие, че съм оправдан при такова обвинение", запита бившият шеф на разузнаването.

Делото има политически характер, отговаря на актуалната политическа обстановка, търсене на знакови изкупителни фигури, убеден е Киров.

Той заяви, че Бойко Борисов, Ивайло Калфин, Георги Първанов, Сергей Станишев са свидетелствали в негова полза, но не намерило отражение в мотивите по присъдата и в самата присъда.