Политиката на увеличаване на минималните доходи ще продължи, увери Горанов

"Ако говорим за пазара на труда - не е новина, че с възстановяване на икономиката, се вижда, че този фактор е доста ограничен. Затова още по време на кампанията по изборите обявихме, че ще инвестираме в средно образование."

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на 12-та среща на бизнеса с правителството.

Големият проблем е висшето образование, констатира той. Академичната консервативност е изиграла лоша шега, защото образованието силно се е отдалечили от нуждите на икономиката. Грешният стимул за масовизация е довел до девалвация. Младите хора предпочитат да учат в чуждите университети.

Хората искат всичко веднага, иначе губят търпение, предупреди Иван Кръстев

Хората искат всичко веднага, иначе губят търпение, предупреди Иван Кръстев

Политическият фактор става важен за икономическия живот

Горанов заяви, че добрата новина е, че тази тенденция се обръща, около 40 000 души са се върнали в страната. През 2012-2014 са се връщали хора на около 40 г, а в последните години се връщат по- млади хора.

Кризата на пазара на труда крие и възможности. Българският бизнес се приспособява към по- интензивно и модерно производство.

Ако не се инвестира в средно образование тази диспропорция бедни/богати ще се увеличава.

Икономическият растеж решава проблема с работната ръка, убеден шефът на БНБ

Икономическият растеж решава проблема с работната ръка, убеден шефът на БНБ

Димитър Радев: Няма различия между ЕЦБ и политиката на БНБ

Ниските доходи увреждат пазара на труда, доколкото на него остават тези с ниска квалификация. Това, което ни дава положителния цикъл като макроикономическо състояние трябва да се използва.

"Следващите няколко години това правителство ще продължи политиката на увеличаване на минималните доходи.", категоричен беше той.