Правителството, управлявало през изминалите девет месеца бе нужен компромис. Имаше обаче далечно разминаване между възможностите и целите. Завършекът бе най-логичен - нови избори. Партиите бяха притиснати до стената да предложат нещо ново. Това заяви пред БиТиВи бившият финансов министър Владислав Горанов.

Според него предложеното управление е било некачествено. Лошото управление и политическата неопитност довели до разрив във властта, смята той.

По думите му диалогът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е бил позитивен. Горанов отбеляза, че повече няма да има мнозинство в парламента от една партия. Трябва да се търсят мостове към диалог с другите сили, добави той.

Бившият финансов министър подчерта, че няма алтернатива и след изборите ГЕРБ пак трябва да седнат на масата за преговори с ПП-ДБ. Вариантът на ГЕРБ за партньорство е в център-дясно, допълни Горанов.

Той коментира и темата за еврозоната. Според него страната ни не се отдалечава от целта. Горанов е убеден, че ще влезем в еврозоната през 2025 г., но това няма да е от 1 януари.

По думите му единственият проблем у нас е инфлацията. Той критикува политиката на Асен Василев и я нарече проинфлационна. Бюджетен дефицит трябва да има само при сериозни кризи. Не трябва да се финансират пенсии с дълг, каза още той.

Горанов: Политическата криза ще приключи, когато политически лидер стане премиер

Горанов: Политическата криза ще приключи, когато политически лидер стане премиер

Вторият мандат хипотетично може да се реализира, но без участието на ГЕРБ