Председателят на парламента Цецка Цачева се срещна с лидера на Форума за нова политика Михаил Горбачов. Заедно с него на посщение в НС дойдоха и бившият турски премиер Meсут Йълмаз, бившият румънски държавен глава Йон Илиеску и полският дисидент Адам Михник.

На височайшите гости Цецка Цачева показа къде е мястото на държавния глава в парламента, къде седи правителството по време на парламентарния контрол.

Горбачов имаше честта и да удари парламентарния звънец - „Товарышчи", каза той и удари звънеца.

След това делегацията отиде в кабинета на шефа на парламента. На излизане Михаил Горбачов каза на очакващите го журналисти "Получихме ордени, но няма да ви ги покажем".

горбиСпоред него на никоя от страните от бившия социалистически блок не би й хрумнало да се връща назад.

На въпрос как си е представял България преди 20 години и дали страната ни е успяла да запази независимостта си или от зависимостта си от единия блок е преминала към зависимост от друг блок, той отговори:"Има постижения, има и грешки в изминатия път към демокрация, но трябва да се върви напред".

"Считам, че Русия е на половината път към демокрация", посочи още той. "Някои страни отидоха по-напред от вас, други са по-назад, но пътят е правителен", категоричен е Горбачов.