Кабинетът прие решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство.

Това ще се случи след обезпечаването на българските потребности при спазване на процедурите на страните за това и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарства.

"Правим го с най-чисто сърце. Правим го за живота и здравето на нашите най-близки съседи", заяви премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на Министерския съвет.

От своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че целта е да се постигне солидарност в условията за излизане от пандемичната криза.

Здравният министър на Северна Македония Венко Фелипче заяви, че страната му е изключително признателна на българското правителство в тези трудни времена. Той подчерта, че е изключително важно за Скопие да има достъп до ваксини. По негови думи двете страни трябва да си помагат и да бъдат добри приятели. Фелипче изрази благодарност от името на македонското правителство.

След заседанието на кабинета двамата министри подписаха Писмо за намерение между здравните министерства на България и Северна Македония. Страните постигнаха съгласие, че в сложната епидемична обстановка заради коронавируса опазването на здравето на хората е от първостепенна грижа за всяка държава. И двете страни посочиха, че при възможност и последващо сключване на международни договорености ще положат усилия за сътрудничество и в борбата с COVID-19, включително за проучване на възможностите за обезпечаване на нуждите от ваксина и за осигуряване на ваксини срещу коронавирус за гражданите на Северна Македония.