Часове след като депутатите гласуваха на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили военният министър Николай Ненчев "рапортува" пред журналисти готовността на армията да помага по границата.

"Готови сме във всеки един момент да защитим териториалната цялост и да окажем пълно съдействие на МВР и "Гранична полиция" по охраната на държавната граница", заяви министърът в Благоевград. След като бяха гласувани промените, се очаква военнослужещи от военните формирования в Благоевград, Смолян и Белене ще участват в дейностите по границата.

"Водещи в опазването на държавната граница остават МВР и "Гранична полиция", каза министър Николай Ненчев в отговор на въпрос на журналисти.

"Когато от нас бъде поискано, ще откликнем с необходимите ресурси, техника и личен състав, за да подкрепим усилията на МВР. Имам готовност да подпиша заповед, с която да възложа ангажимента на началника на отбраната, командира на Съвместното командване на силите, службите „Военна полиция“, „Военна информация“, Военновъздушните сили или Военномедицинска академия - да предприемат всички действия, които е необходимо, когато се нарушават законите, които регламентират охраната на българската граница", обяви министър Ненчев.

Предстои в Министерски съвет да бъде представен финансов разчет за осигуряване на дейностите по границата.

Министър Ненчев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов посетиха военно поделение в Благоевград. Те разговаряха с командира на военното формирование подполковник Иван Иванов. На срещите присъстваха и заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов и Борис Станимиров, заместник-председател на парламентарната Комисия по външна политика.