Има опасност от втора газова криза, заяви енергийният министър Петър Димитров.
Той допълни, че България има готовност да посрещне проблема.

До часове ще бъде обявен нов план за ограничаване на синьо гориво за потребители. Планът ще бъде публикуван на интернет страницата на министерството, съобщи БНР.

По думите на министъра, това се прави, „не за да плашим хората", а за да се запознаят потребителите с какви количества природен газ ще разполагат при евентуално повторение на газовата криза от януари.

"Направен е план с абстрактно начало, така както се прави във всички системи за сигурност", обясни по-късно министър Димитров.

"Сега целта е фирмите предварително да знаят какъв е абстрактният план", заяви Димитров, а самият план трябва да ги предупреди за такава възможност.
Проектът ще бъде предложен за обществено обсъждане, когато бъде готов, посочи министърът.

В момента продължават да се уточняват конкретните количества между държавата и фирмите.

"Няма опасност от ограничения в газоподаването в момента", бе категоричен Петър Димитров. Той изтъкна, че държавата потребява повече газ и продължава запълването на хранилището в Чирен.

Запитан за възможността за нова газова криза, Петър Димитров отговори: "Има два варианта - или ме бъркате с Бог, или ме бъркате с Путин, за да прогнозирам".

Междувременно се получи потвърждение от банката-респондент в Русия, че първата част от сумата, която дължи „Нафтогаз" по договор на „Газпром" за февруари месец вече е преведена.
                        Още...

Припомняме, до 7 март Украйна трябва да внесе средства за ползвания през февруари руски газ. Дълговете на украинската страна са 400 млн. долара.

Преди седмица от "Нафтогаз" предупредиха, че не могат да се издължат на "Газпром", тъй като неплатените сметки на националните потребители достигнали катастрофални размери.

"Ние знаем, че има проблем и се подготвяме за него", категоричен бе министър Петър Димитров.

Той обясни, че продължава нагнетяването на газ в хранилището в Чирен, което е превантивна мярка, въпреки че икономически не е изгодно. Обикновено газът в хранилището се нагнетява през лятото.

Министърът заяви, че е възможно доставките на газ за Украйна само да бъдат намалени, което да не засегне транзитните страни. Така обаче започна първата криза, припомни енергийният министър.

Според министъра по-скоро има индикации от руска страна, че ще бъде ограничено подаването на газ от Русия за Украйна, ако украинците не се издължат на „Газпром" отколкото, че ще бъде ограничен транзитът.

В „Булгаргаз" няма информация, че подаването на природен газ може да бъде преустановено, увери Димитър Гогов.
                       Още...

Ограничаването на подаването на газ у нас не се прави с цел да се плашат потребителите, а да знаят с какво количество газ ще разполагат при евентуално повторение на кризата. Ако това се случи, топлофикациите ще преминат на мазут.