Emaxpress
Реформа и нова структура за пенсионната система в България ще предложи Министерството на труда и социалната политика.

Това каза пред журналисти в Бургас министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БНР.

В момента има пет групи, които работят по тази проблематика и след януари 2010 година ще бъде организиран обществен дебат по бъдещето на пенсионната реформа в България, посочи министърът.
Той уточни, че има ресурс в частните пенсионни фондове, който е над 3 милиарда лева, и в Сребърния фонд - над 1,6 милиарда лева.

В Америка и в Европа частните пенсионни фондове са най-големите инвеститори в собствените си страни, това може да стане и у нас, но при пълни гаранции от страна на държавата, заяви министърът.

В момента 11 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната се отделя за пенсии, а населението застарява и затова трябва да се вземат адекватни мерки, добави Младенов.

Той съобщи, че са спрени няколко неефективни програми като "Пенсионери на море" и са спестени 2,5 милиона лева.

С тези пари в страната са разкрити 139 социални трапезарии в 113 общини. Така през зимния период до края на март топла храна ще имат повече от 11 000 души в страната.

На органите на прокуратурата са предадени над 100 случаи за злоупотреба със средства за помощи на хора с увреждания, каза министърът.

Младенов допълни, че спрямо октомври повишението на безработицата е с 0,43 на сто. Очакваната към декември безработицата у нас е 9,3 процента.