"Мястото на бутафорията не е на Ларгото, а в операта", изригнаха гражданите, които се борят за по-автентичния вид на старините на Ларгото. Те обвиниха и Министерство на културата в неоживковизъм.

"За няколко нощи пред очите ни изникнаха високи зидове", коментира на пресконференция Манол Глишев, който е и част от работната група в МК, която нищо казуса. Според него на Ларгото изникнала крепостна стена. "Там има видимо подмладяване на по-ниските части от зидовете", категоричен е Манол Глишев.

"Пред нас се издига една бутафория", смята той. "Бутафорията има място в операта", според него. Търсят се евтини туристически емоции, по мнението на Глишев. Според гражданите червените тухлени надзиди са твърде високи и са неподходящо завършени. Били прекалено гладки и равномерно стъпаловидни на места.

"Изпълнението на фугировката на каменните зидове е направена така, че те са станали неузнаваеми", според тях.  Създавал се визуален ефект, че фугите поглъщат камъка, както и впечатление за мелнишки зидове. Видът бил много шарен, според гражданите.

При почти завършен обект все още не личало видимо да е отстранен проблемът с подземните и дъждовни води. Според гражданите проектът е: "Малко скъп". Стойността му е 15,3 милиона лева, от които 15,1 милиона лева са от ЕС.

Според тях възстановяването на голяма крепост в Хърватия, чиято реставрация е извършена за една година и включва укрепване на почти разрушени външни стени, настилки и покриви е струвала 1,66 милиона евро.

Подобен проект в Кипър пък, включващ поправка на стари каменни улици на цяло селище, други традиционни структури в центъра на селището и реставрация на стари фасади, струва 5,4 милиона евро.

В Гърция проектът за реставрация на средновековното селище Каритена, включващ замък и други исторически сгради като византийска църква струва 1,3 милиона евро.  Гражданите са притеснени, че няма информация кой ще управлява бъдещия готов обект и с какъв бюджет.  "Няма абсолютно никаква прозрачност", каза Кирил Чуканов. Затова и той настоява от МК за всички проекти да се провеждат обществени обсъждания.