Заместник-министърът на външните работи Гергана Грънчарова участва в конференция, организирана от регионалното правителство на Мадрид на тема "България и Румъния- нови възможности за европейското строителство".

В нея участват министърът по европейските въпроси на Румъния Анка Боаджиу, държавният секретар по европейските въпроси на Кралство Испания Алберто Наварро и кметът на Мадрид Есперанса Агирре. 

В изказването си пред форума заместник-министър Грънчарова заяви, че разширяването на ЕС е основен стимул за модернизацията, от една страна на новите страни членки, а от друга, на самия Съюз.

Тя определи процеса като навременен проект за глобално присъствие на ЕС на международната сцена, който спомага за по-ефективното справяне с новите предизвикателства и заплахи.

Българският заместник-министър на външните работи подчерта, че разширяването придобива още по-голямо значение за отношенията на ЕС с новите бързоразвиващи се азиатски страни като КНР и Индия.

Гергана Грънчарова заяви, че обемът на търговския обмен с ЕС непрекъснато нараства и това вече е трайна тенденция.
В словото си тя се обърна с призив към страната домакин за отваряне на пазара на труда за български граждани след 1 януари 2007 година.

В резултат на стабилния икономически растеж през последните години броят на българите, които желаят да учат и работят извън България намалява, заяви заместник-министър Грънчарова.

Тя апелира към рационален дебат по темата, който да доведе до икономически ползи и за двете страни.

България влиза в ЕС със своята богата култура и историческо наследство, с нов език и писменост, която ще бъде третата официална за общността, заяви българският заместник-министър на външните работи.

Това несъмнено ще активизира културното разнообразие в ЕС, каза Грънчарова в заключение.