Министрите от третия кабинет "Борисов" настояват за отмяна на текстовете за даване на право на пребиваване и на гражданство на така наречените бързи инвестиции.

Това обяви министърът на икономиката Емил Караиванов след редовното правителствено заседание на кабинета в Министерския съвет.

Който иска българско гражданство - да знае езика и да работи у нас

Който иска българско гражданство - да знае езика и да работи у нас

Това предвиждат мерките на Министерството на правосъдието

Това може да стане в случаите, когато се плащат държавни ценни книжа, купуват се акции и дялове от дружества и публични компании и когато един милион лева се вкарват в така наречените доверителни сметки.

Караниколов припомни, че миналата година е била назначена междуведомствена група, която да анализира даването на право на пребиваване и ускорена процедура по издаване на българско гражданство за така наречените бързи инвестиции.

EK: България продава лесно гражданство на чужденци

EK: България продава лесно гражданство на чужденци

Малта и Кипър също представляват заплаха за Общността

Текстовете от Закона за българското гражданство не засягат инвеститорите, които реално се занимават с производство в България и създават работни места, уточни Караниколов.

Реалните инвеститори имат права за пребиваване в страната за 5 години без ускорена процедура, изтъкна той.

В реалния сектор на икономиката през 2014 г. има две заявления за българско гражданство на стойност 89 милиона лева, през 2015 г. има едно заявление за 13 милиона лева и през 2016 г. само едно подадено заявление.

През 2017 няма подадени заявления, а през 2018 г. има осем заявления за реални инвестиции в производството за 491 милиона лева.

"Дадени са около 50 български гражданства от 2014 г. до настоящия момент", отчете Караниколов.

Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова допълни, че при така направеният анализ българско гражданство е дадено на хора от Пакистан, Египет, Русия и други.

"Към настоящия момент няма законова процедура, която да позволява отнемане на гражданството на тези 50 души", увери тя.

Караниколов поясни, че в последната година е анализирана икономическата ефективност и работната група е счела, че при действието на Закона за българското гражданство няма ефективност.