Съпредседателят на "Да, България" Христо Иванов хвърли оставка. Причината, която той заяви на брифинг пред медиите - резултатът от изборите за ПП-ДБ изисква сам по себе си поемане на отговорност.

Христо Иванов няма да влезе и като депутат в следващото Народно събрание. Очаква се да мине процедурата в "Да, България" по избор на ново ръководство. Христо Иванов смята да посвети времето си не само на своето семейство, но и на партията. Предстои и трябва да се проведе "един нов разговор с избирателя".

Христо Иванов изрично подчерта, че не ангажира с действието си нито един от другите лидери в коалицията от партии ПП-ДБ и решението му е лично. Във всеки случай всеки ще поеме своята отговорност. Призова и да няма вълна от сваляне на скалпове и тричане, мазане с пера и катран сред демократичната общност.

"Аз си подавам оставката... Ако е нужен курбан - ето го. Но моята оставка не решава проблемите на България". Важно е да направим всичко възможно по нов начин и нова страница разговорът с избирателите, призова Христо Иванов.

Той ще се посвети на семейството - Да, България. Ще бъде активен с партията си и ще остане на терен в друго качество и по друг начин. Не се отказва от нито една от каузите си. Христо Иванов приема присъдата на избирателите на ПП-ДБ и с днешния си акт - с подаване на оставка, иска тяхното извинение - с всичко, което ги е разочаровал и разколебал в пътя, по който трябва да върви обединението. Оставката му е личен акт и няма да има ревизия на коалиционния формат, обеща Христо Иванов. Никакви решения не са взимани в коалиционния формат относно поемане на политическата отговорност.

Христо Иванов посочи, че България не може да се носи по течението, а трябва да се състави реформаторско правителство, което да реши дълбоките причини на кризата. Не се справихме да убедим обществото и избирателите ни в курса, зададен от ПП-ДБ през 2022 г. Трябва да поемем политическа отговорност, а да мобилизираме обществена подкрепа вървеше с това, че бяхме представени като сглобкаджии и хора, измамили доверието на избирателите си, посочи Иванов.

Това обаче не го отказва, а напротив - точно това го кара да мисли, че политиката, която е застъпвал е правилна, но други хора трябва да намерят друг курс и подход. Надеждата е в това, че техните избиратели, макар и да не са гласували за ПП-ДБ, не са гласували и за друг. Той е на мнение още, че компромисите са си стрували. На няколко пъти Христо Иванов заяви, че не става въпрос за никакви политически чистки.

Христо Иванов не вижда алтернатива на политиката. Реформите няма откъде да продължат, а ще продължат от там, откъде ги оставихме, дори и "Конституционният съд да бъде принуден отмени приетите в края на годината промени".

Христо Иванов даде и тълкуванието си за случилото се до момента в демократичната общност. Политическата линия беше взривена от ГЕРБ и благодарение на тях не може да се води разговор за дълбоки реформи", изтъкна Христо Иванов.

Той посочи, че тандемът Борисов-Пеевски много добре знае какво прави и са се възползвали от слабостите на ПП-ДБ - да се опитат да реализират техния политически курс - да консумират властта с преяждане с власт.

Той отсече, че не може да бъде търпимо властта да бъде погълната от двама души, визирайки Бойко Борисов и Делян Пеевски. В последствие използва и израза "държавата да бъде погълната от Борисов и Пеевски". Това е особен риск на фона на геополитическата ситуация, в която се намира България и то при абсолютно разкачени от политически контрол служби и обезглавена система за национална сигурност.

"Държавата е прогнила от корупция и Пеевски, и Борисов не са нищо друго, а са се настанили сред държавни хора, да лъжат, да мажат. Този морален срив е истинският проблем на държавата. Трябва да го знаем това нещо, потресаваща е способността на депутатите да изпълняват мизерии, да мълчат, да си затварят очите и да са съучастници. Това е опасното", изтъкна Христо Иванов.

Той иска да види как ще се развият преговорите за правителство, когато не участва Иванов. Оставяме ги с ключ на хладилника и ще видим докъде ще го докарат, каза Христо Иванов, макар че след това продължи с песимистичната прогноза, че предстои "правителство на преяждането с власт, правителство на мачкането и сплашването", а Борисов и Пеевски знаят как да го направят. "Това ще е Пирова победа, но пирът ще го плащаме всички ние, предупреди Иванов.

Битка за №2 до последен глас и „велика“ изненада на изборите на 9 юни
на живо

Битка за №2 до последен глас и „велика“ изненада на изборите на 9 юни

"Величие" твърдо влиза в НС при вече почти 100% обработени резултати от секционните протоколи към 20 часа