Висок е шансът да се състави правителство, но въпросът е какво ще бъде правителството. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пред News.bg за връчването на мандатите за съставяне на правителство и възможността да бъде излъчен кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание.

Това, което тревожи Иванов, е, че малко вероятно, ако се състави правителство, то да е реформаторско. За да бъдат реализирани малките шансове, трябва доста сериозен подход, който трябва да започне да бъде прилаган, защото засега не го виждаме, коментира той.

Според него реалният шанс за правителство е с втория мандат, а третия мандат е под толкова много условности и въпросителни, че изобщо не може да се коментира сериозно. Третият мандат е кризисен мандат и мандат на последния шанс. Ако изпуснем втория мандат като възможност нещо да реализираме, ще оценим кой - къде стои и дали има някакъв шанс с третия мандат нещо да се спаси, но е по-добре да не стигаме дотам, защото това ще бъде принудено действие, изтъкна Христо Иванов.

Той е на мнение, че преди да се пристъпи към връчването на втори и трети мандат за съставяне на правителство, в Народното събрание трябва да се внесат и приемат бюджетът за догодина, както и законите по Плана за възстановяване и устойчивост.